Nova dimenzija književnosti

Vošingtonska Kongresna knjižnica omogućila je pristup audio zapisima čitanja poezije i proze nekih od eminentnih autora dvadesetog stoljeća.

piše:
Tomislav Žilić
congress_thisisbossi_630 FOTO: thisisbossi

Piše: Tomislav Žilić

Arhiv snimljene poezije i proze (Archive of Recorded Poetry and Literature) Kongresne knjižnice posljednji je u nizu digitalnih arhiva posvećenih umjetnosti. Arhiv se sastoji od audio zapisa nastalih u posljednjih 75 godina knjižnice, od kojih je većina snimljena na magnetskim vrpcama koje su dostupne isključivo u knjižnici. Stvaranjem digitalnog arhiva, otvorenog široj javnosti putem interneta, željela se istaknuti kulturna važnost skupljenog materijala, kao i potaknuti edukaciju šire javnosti.  

Projekt arhiva zasad je obuhvatio samo manji dio od više od 2000 snimki koje knjižnica posjeduje, a koje predstavljaju presjek nezanemarivog doprinosa suvremenoj američkog književnosti. Većina materijala snimljena je tijekom raznih književnih događanja u knjižnici ili u sklopu programa posvećenih poeziji koje knjižnica provodi od 1943. godine. Trenutno se na mrežnim stranicama arhiva može pronaći tek 50 snimki, a arhiv će se proširivati na mjesečnoj bazi tijekom sljedećih nekoliko godina.

Posjetitelji mrežnog arhiva tako sada mogu pronaći snimke poetskih čitanja američkih laureata poput Elizabeth Bishop, Roberta Lowella i Gwendolyn Brooks, kao i Nobelom nagrađenih Maria Vargasa Llose i Czesława Miłosza. Dostupni su i razgovori, predavanja te intervjui s Kurtom Vonnegutom, Rayem Bradburyjem, Robertom Frostom, Audre Lorde i Margaret Atwood.

Bitna je odlika arhiva ta što se kroz čitanja djela od strane samih autora slušateljima pruža uvid u unikatnu ekspresivnost i strast koja ih prožima, a koju šira javnost prije nije mogla doživjeti. Takav doživljaj otvara nove načine književnog iskustva i interpretacije koje bi svi poklonici pisane riječi mogli cijeniti.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano