Nesigurnost, fragmentacija i dezorijentiranost

U izdanju zagrebačke nakladničke kuće Pelago te u prijevodu Mire Gregov izlazi knjiga Tekuća modernost Zygmunta Baumana.

zygmunt_bauman_2_480
Tekuća modernost Zygmunta Baumana jedna je od ključnih knjiga za razumijevanje našega doba, knjiga u kojoj se ovaj utjecajni sociolog hrabro uhvatio u koštac s onim “ovdje i sada”; s društvenim, političkim, ekonomskim promjenama, ali i s promjenama u sferi privatnog života kojima svjedočimo ali ih teško uspijevamo definirati. To zakriveno “ovdje i sada” obilježeno je fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorijentiranost. Nakon čvrste, teške, “hardverske” modernosti nastupilo je doba lake, tekuće, “softverske” modernosti, a novonastale tektonske promjene Bauman tumači analizirajući pet temeljnih pojmova u izgradnji naracija o stanju društva – emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu. U lakoj modernosti bijeg je postao poželjna strategija, pokretljivost i nomadstvo stječu prednost pred statičnošću i sjedilaštvom, a do jučer poželjne karakteristike – pouzdanost, veličina, trajnost – sada su zbačene preko palube suvremenosti. Pojedinac je tim uspješniji što bolje razvija sposobnost transformiranja, odnosno što i sam postaje fluidniji, prilagodljiviji različitim oblicima. “Velika preobrazba” vidljiva je u sadržaju i diskursu javnoga koji su sasvim određeni time da privatno stalno iznova kolonizira i tiranizira javni prostor. 
Teza o tekućoj modernosti u središtu je teorijskih promišljanja Zygmunta Baumana u posljednjem desetljeću (njome se detaljnije bavio i u knjigama Tekuća ljubav, Tekući strah i Tekući život), i nadovezuje se na njegove uvide u teme globalizacije, konzumerizma, masovne kulture, multikulturalnosti, politikâ identiteta i etike, koji su snažno obilježili sociološku misao današnjice.
Zygmunt Bauman je rođen 1925. godine u Poljskoj, od 1971. živi u Engleskoj i predaje na Sveučilištu Leeds. Objavio je gotovo šezdeset knjiga od kojih se nemali broj ubraja u klasike sociološke i teorijske literature. Područja njegova interesa su globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika. Neki od njegovih najpoznatijih naslova su Modernost i Holokaust, Globalizacija: ljudske posljedice, Individualizirano društvo, Tekuća modernost, Tekući život, Postmoderna etika, Društvo pod opsadom. Hrvatsko izdanje Identiteta, knjige razgovora s novinarom talijanskog lista Il Manifesto Benedettom Vecchijem, prvi je cjeloviti prijevod nekog od njegovih djela na hrvatski jezik.
Bauman će 17. svibnja u 19 sati, u sklopu konferencijskog dijela Subversive Film Festivala, održati predavanje naslovljeno Ima li budućnost ljevicu? te 18. svibnja u 18 sati govoriti na promociji knjige Tekuća modernost. Više o programu festivala potražite ovdje
Izvor: Pelago
Objavljeno
Objavljeno

Povezano