Nagrađena poezija

Nagrade Josip Sever i Ružica Orešković za najbolji pjesnički rukopis u 2011. pripast će Tonku Maroeviću i Ivani Čagalj.

ivana_cagalj_480

U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, 10. će veljače biti održana dodjela nagrada Josip Sever i Ružica Orešković za najbolji pjesnički rukopis u 2011. godini. Ovogodišnji dobitnici su Tonko Maroević za rukopis Primijenjeni primjeri i Ivana Čagalj za Ženske epifanije.

Kako stoji u obrazloženju Branimira Bošnjaka, vrsnom pjesniku Tonku Maroeviću nagrada Josip Sever uručena je, jer su pjesme u njegovoj posljednjoj zbirci “pisane za različite prilike, pa i one koje uzdižu osjećaj prijateljstva i mediteranskog zajedništva, prije su duhovite skladbe i uzdizanje ljepote međusobnog druženja, pohvale mediteranskim vidicima i otočkim tradicijama, nego ironične ili zajedljive pjesničke invektive, kakvih doduše ponegdje ima. (…) U nabrojanim primjerima mogli bismo naslutiti i pjesnikov poriv da pjesmu “prepusti stanovitom tekstualnom automatizmu”, pa se dio zapisa/pjesama može shvatiti i kao vježba za odsudnije “dekonstrukcije” svijeta koji se na neki način nudi kao “isušeni mediteranizam”, a na drugoj kao parodirani model zavičajnosti. Sve to omotano je onim osjećajem, koji u ovdje ponuđenim oblicima “razdavanja teksta/svijeta” uvijek obnavlja nešto od njega, kako bi se konačno istrošio”. 

Nagrada Ružica Orešković pripala je mladoj studentici anglistike i kroatistike Ivani Čagalj, za koju je članica žirija Darija Žilić kazala: “U svojoj poeziji autorica vrlo dojmljivo govori o emotivnim stanjima svoje lirske junakinje, o  njenim žudnjama, tjeskobama, strahovima. Ipak tuga ostaje “jedina konstanta”, a riječ je o tuzi što se ne može ostvariti jedinstvo s voljenim, što se ne može sagledati vlastito jastvo, što spoznaja o cjelovitosti uvijek izmakne. Ovaj se rukopis izdvaja, jer je riječ i o vrlo pismenoj, osviještenoj autorici koja iskustvo čitanja poezije, koja se ogleda u intertekstualnosti i stilističkom umijeću, povezuje s takozvanim osobnim iskustvom”.

Dodjelu ove pjesničke nagrade organizirala je udruga Jutro poezije, a laureate je odabrao žiri  u sastavu Robert Roklicer, Nikica Petrak, Branimir Bošnjak, Darija Žilić i Davorin Žitnik.

Izvor: Jutro poezije  
Objavljeno
Objavljeno

Povezano