Na strani svih

Sarajevski otvoreni centar organizira scensko čitanje tekstova Srđana Sandića.

srdjan_sandic_630

“Vrlo oštećen subjekt pisma, ali žrtve koja je osvijestila svoj status i sad se, pred nama, bori s njim. Cijela knjiga borbe protiv žrtvovanja samog sebe. U ime. Dozivanje sebe, prolaženje kroz diskurse drugih, diskurse psihoanalize, politike, prava. koji kao nemani stalno stoje na pozornici. Riječi koje ne upućujemo ljudima, bićima, nego idejama o ljudima, o bićima, receptima i formulama. Sandić se bori protiv svega, jer je zapravo na strani svih. Biofilan i moćan”, zapisala je Irena Matijašević o Sandićevoj knjizi drama i dramskih fragmenata S(i)nu bez s(i)nova.

Scensko čitanje tekstova će se održati 4. listopada s početkom u 17 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS 2013.

”Drama (t)Umor kroz poliloge, dijaloge i monologe razgovara s monodramom Zagreb mon amour. Tamo gdje (t)Umor počinje, Mon amour završava i obrnuto. Obje drame tematiziraju nedostatak subjekta i susret sa užasom blokova misli u pitanjima ljubavi i sreće. Riječ je o susretu s manjkom, u kojem osamostaljen jezik, izvan klasičnih principa naracije, tematizira nedostatak ljubavi kroz slobodno asocijativno preplitanje dramskih i lirskih dionica, uz poigravanje jezičnim klišejima, te reminiscencijama na pop-kulturu, holivudske filmove, tekstove popularnih pjesama, self-help literaturu, ali i na filozofiju i književnost”, stoji u najavi Sarajevskog otvorenog centra.

Drame čitaju Srđan Sandić, Sanela Krsmanović i Adi Hrustemović. Scensko čitanje će se, u drugom dijelu večeri, preliti u razgovor sa autorom koji će voditi Selma Kešetović. 

Izvor: SOC / Fotografija: Ognjen Alujević

Objavljeno
Objavljeno

Povezano