S jedne obale na drugu

Slušna obmana s Radija 808 seli u fizički prostor kluba Vinyl gdje će svakog drugog utorka ugostiti domaće glazbenike koji su objavili autorski album na vinilu.

xtematic_630 FOTO: Marko Jović/Xtematic

Piše: Matija Mrakovčić

Slušna obmana, emisija Vida Jeraja koju ste od travnja 2012. do veljače 2015. mogli slušati u formatu 120-minutne mozaične emisije u noćnom programu internetskog Radija 808, kreće dalje u novom ruhu. U klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj Slušna obmana ugostit će svakog drugog utorka suvremenog domaćeg glazbenog umjetnika ili umjetnicu koji su objavili autorske albume na vinilu i koji će u izvedbenom i govornom formatu predstaviti svoju glazbu. Čitav će događaj, u suradnji s Radijom 808 i KLFM-om, biti snimljen i dostupan za kasnije preslušavanje putem podcasta.

Slušna obmana na Radiju 808 pokrivala je umjetničko djelovanje u suvremenim glazbenim žanrovima i na području klupskih scena post-free-jazza i elektroakustične improvizirane glazbe u regiji i Europi. U Vinylu će naglasak biti stavljen na vinilna izdanja kako bi se širila svijest o postojanju tog medija u okviru domaće i regionalne alternativne scene: “Vinil je svojevrstan fetiš i baš me zanima hoću li ovime potaknuti rađanje audiofilske fetiš-scene i kako će se razvijati njena reprezentacija”, kaže Vid Jeraj te na konstataciju da se taj format polako, ali sigurno vraća u diskografiju, kaže: “Ne mislim da se on vraća jer je na crust-punk sceni, recimo, cijelo vrijeme prisutan, a o klasici, post-rocku, elektronici, hardcore metalu ili jazzu da se i ne govori. Uostalom, ne govori li o začudnoj vezi smrti i diskografije jedna možda pomalo makabristička organizacija grobnih mjesta na Krematoriju koja nadgrobne objekte klasificira kao ploče i kazete?!”.

Slušna obmana u radijskom i klupskom formatu zamišljena je kao “oaza za glazbenike koji glazbu doživljavaju kroz refleksiju na svijet koji ih okružuje i to izvan sivih polja kiča i autodestrukcije”. Prvi je gost tribine, 31. ožujka u 18 sati, noise-umjetnik iz Osijeka Marko Jović a.k.a. Xtematic, osnivač etikete Xernex Records, koji iza sebe ima već šest godina rada na međunarodnoj DIY sceni. U veljači je objavio vinil pod nazivom Degenerative Themes, Parts I-VI u suradnji s engleskim kolektivom New Blockaders za Equation Records, otisnut u 185 primjeraka. U zagrebačkom će ga nastupu podržati i umjetnik Anal Violence.

“Za inicijalnu tribinu odabrao sam Marka Jovića jer užasno bitnim smatram naglasiti to da ovaj format nije zamišljen kao ‘stvarnosna kolumna’ ili neki drugi vid ‘stvaranja mišljenja’. Marko (Xtematic) se bavi eksperimentalnim noiseom već nekih šest godina i ima svoj label koji je dostupan na soundcloudu i na bandcampu, kao i Matko (Anal Violence) koji je svirao u bendovima nu metal i noise-grind predznaka. Obojica su ljudi jednog posebnog senzibiliteta, koji ja posebno dobro i ne poznajem jer se s generacijom mlađih 20-godišnjaka susrećem samo sporadično, i to najčešće noću…”, kaže Jeraj i zaključuje: “Ovakav jedan susret u rano predvečerje mi predstavlja dovoljan izazov da tribinu prevedem s jedne obale na drugu i da to nikome ne bude dosadno”.

Najavu događaja potražite ovdje.


Objavljeno
Objavljeno

Povezano