Riječki glazbeni impulsi

Impulse je višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta.

mike_watt_630

Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje (koncerti, filmovi, likovna umjetnost, tribine) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanje glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvara nove, drugačije poglede na samu glazbu, te općenito na koncertnu i klupsku kulturu. Music is Everywhere tako je slogan je festivala koji na jednostavan i međunarodni način komunicira, ali i zaokružuje programsku shemu festivala. Impulse je ujedno i projekt kojim započinje suradnja između udruge Diston i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, koji su ujedno i organizatori Impulse festivala.

Službeno otvorenje samog festivala Impulse održat će se u ponedjeljak, 17. ožujka od 20 sati u Malom salonu gdje nam zahvaljujući kolektivu Dis-patch iz Beograda po prvi puta u Hrvatsku dolazi izložba znakovito naslovaljena CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation. Jedna od glavnih ideja izložbe je da se ne bavi glazbom i glazbenicima, već da vizualni svijet (dizajn ploča, plakata, CD-ova…) glazbene izdavačke kuće Constellation Records (Tindersticks, Godspeed You! Black Emperor, Vic Chessnut, Black Ox Orchestar, Elfin Saddle…) samostalno dobije tretman koji zaslužuje, a publici se pruži prilika da po prvi put ikada pogleda ovaj kompletan opus u jednom prostoru.  

U koncertnom dijelu festivala tu je gostovanje Mikea Watta. Vječito nasmijani i dobroćudni brko u kariranoj košulji, živuća je legenda i ikona američkog rock’n’roll podzemlja. Neprekidna karijera duga preko 35 godina, započela je svirajući u kultim bendovima Minutemen i fIREHOSE, da bi od 2003. postao stalni basist u novoj postavi Stoogesa. U Rijeku dolazi u skopu europske turneje na kojoj, s bendom The Missingmen iz San Pedra, kojega čine i Tom Watson te Raul Morales, promovira svoj posljednji album Hyphenated-man. Mike Watt je na rasporedu u utorak, 18. ožujka u Klubu (Beertija) Rijeka.

Filmski dio festivala Impulse u Art-kino Croatia dovodi dva odlična glazbena dokumentarca: prvi, Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart na rasporedu je u utorak, 25. ožujka u 18 sati a bavi se radom i životom Granta Harta, jednog od najutjecajnijih glazbenika posljednjih 30 godina. U ovom dokumentarcu, jedini sugovornik filma, Grant Hart, priča o svom životu od samog početka, kroz godine sviranja u Hüsker Dü, pa sve do danas. Film prikazuje sve njegove opsesije, ljubavi, strasti,glazbu, umjetnost, glazbene i druge utjecaje, i otkriva još mnogo toga dosad neotkrivenog. 

U srijedu, 26. ožujka u 20 sati riječka publika ima priliku pobliže upoznati Damira Avdića u nagrađivanom dokumentarcu redatelja Dušana Moraveca Pravi čovjek za kapitalizam. Film predstavlja bosanskog glazbenika sa slovenskom putovnicom, pjesnika i pisca Damira Avdića. Pjevajući o ratu u Bosni i nemilosrdnim razaranjima, uspijeva istovremeno otkriti banalnost, bezvoljnost i neumornost trčanja za uspjehom/profitom u svakodnevnom društvu. Kada Avdić u dokumentarcu progovara o ratu i životu poslije rata, postaje buntovnik-kritičar kapitalizma.

Festival zajednički organiziraju Udruga Diston i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a partneri u provedbi programa su MMSU Rijeka, Art-kino Croatia, Dis-patch kolektiv Beograd, Udruga RARE Vinkovci, Glazbeni Centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Omladinski hostel u Rijeci. 

Izvor: Distune / Na fotografiji: Mike Watt

Objavljeno
Objavljeno

Povezano