Mitovi i korupcija

Viktor Ivančić jedan je od rijetkih novinara s ovih prostora koji se sustavno posvećuje demontaži mita o ovdašnjoj socijaldemokraciji.

piše:
Vatroslav Miloš
viktor_ivancic_lado_tomicic_630 FOTO: Ladislav Tomičić

Piše: Vatroslav Miloš

Nova knjiga Viktora Ivančića, naslovljena Sviranje srednjem kursu. O bijedi hrvatske socijaldemokracije, izlazi za Fabriku knjiga, angažiranu beogradsku izdavačku kuću koju vodi urednik Dejan Ilić. Fabrika knjiga do sada je objavila Ivančićeve dvije knjige iz dugovječnog satiričnog serijala o Robiju K., potom zbirke ogleda Animal Croatica, Zašto ne pišem i drugi eseji i Jugoslavija živi vječno, romane Vita activa i Planinski zrak te, u suradnji s Peščanikom, zbirku priča Radnici i seljaci

O ovoj posljednjoj Ivančić je početkom ove godine razgovarao s Nevenom Svilarom za Booksu: “I inače volim brkati esejistiku, odnosno novinski tekst i komentar s fikcijskim dionicama. Recimo, u knjizi eseja Zašto ne pišem i drugi eseji značajan dio gradiva pisan je fikcionalnom, odnosno proznom šprancom. Također, i u novinskim tekstovima koristim fikcionalne elemente. Nasuprot tome, ovdje mi je bilo zanimljivo upravo fikcijom obraditi esejistički sadržaj”.

Što se pak knjige Sviranje srednjem kursu. O bijedi hrvatske socijaldemokracije tiče, ona će se nesumnjivo predstaviti sumu esejističkog posla koju Ivančić sustavno posvećuje demontaži mita, licemjerja i kukavičluku hrvatske socialdemokracije, od Račan preko Josipovića do Milanovića

“Naime, što je to s hrvatskom ljevicom”, piše Ivančić,” da je odgovoran čovjek ne može spašavati dok je na vlasti, nego tek kada se skloni u aktivistički milje opozicije? Zašto izbaviteljski poriv nastupa tek po gubitku političke moći, nakon izbornog smaknuća, kada se odgovoran čovjek hitro reinkarnira u pripadnika ’nove generacije političara’, neku vrsta zombija s revolucionarnim potencijalom? Izgleda da, dok boravi na tronu, odgovoran čovjek ne može biti niti ljevičar, a kamoli spasilac ljevice, te da je razvlaštenje nužna pretpostavka za njegovu ideološku stabilizaciju i usklađivanje političkih postupaka s političkim uvjerenjima. Što je tome razlog?”

Rad Vikora Ivančića možete pratiti u Novostima i na Peščaniku.

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano