Manifest za besfilmski film

Osmo izdanje Filmskih mutacija održava se u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Tuškanac, riječkom Art-kinu Croatia i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

ruined_heart_630

Khavn De La Cruz, Ruined Heart

Osmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom Paralel Film – Manifest za besfilmski film, odvijat će se od 30. studenog do 14. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Tuškanac u Zagrebu i od 3. do 7. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Kao i svake godine, program završava u siječnju u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani. Filmsko izdanje donosi četiri glavna programa i niz popratnih događanja.

Filmske mutacije projekt su o modusima filmskog predstavljanja i tumačenja ili politikama filmskog kustostva. Ova manifestacija donosi probran repertoar tzv. rubnih i nevidljivih filmova, a svake godine s nekim drugim tematskih fokusom. Ove godine nevidljivi film posvećen je Harunu Farockiju – glavnom gostu trećih Mutacija održanih 2009. godine, te će tim povodom na otvorenju festivala u Muzeju suvremene umjetnosti biti prikazana njegova instalacija Paralel iz 2012. godine.

Nakon otvorenja, dvotjedni program festivala seli u kino Tuškanac, gdje će biti prikazana četiri glavna programa. S programom Realizam onkraj realizma Jonathana Bellera Filmske mutacije vraćaju se filipinskom Novom valu – digitalnoj revoluciji na Filipinima, s glavnim gostom filmašem, pjesnikom, glazbenikom Khavnom De La Cruzom. U sklopu programa Manifest za besfilmski film prikazat će se 17 od njegovih 159 filmova, dok će u petak 5. prosinca biti prikazan njegov manifestni film-koncert s glazbom uživo Squatterpunk uz koji će svirati Khavn i Franz Kafka ensemble s Damirom Pricom Kafkom, Franjom Glušcem – Franzom, Mirom Manojlovićem, Igorom Pavlicom, Brunom Vorbergerom i Rokom Crnićem.

S Khavnom i Franzom Kafkom nastavlja se i stalni program Mutacija o modusima japanskog izvanfilmskog izvođenja. Tu je i programu retrospektive filmova s glumicom Juliette Binoche, ostvaren zahvaljujući suradnji s Agar PataProtuprogram Marine Gržinić obuhvaća manjinske filmove i videoradove autorica Adele Jušić, Lane Čmajčanin, Nevline Nnaji, Anje Salomonowitz, Heiny Srour, Aine Šmid, Zvonke T Simčič i Marine Gržinić, s namjerom politiziranja i ponovnog ispisivanja protupovijesti koje napadaju hegemonijske, diskriminatorne i rasizirane režime bijelog, heteroseksualnog, kao i naturalizaciju državljanstva kojom upravljaju nacije-države.

Ante Jerić i Diana Meheik pripremaju i koordiniraju dvodnevni simpozij Nesvjesno nesvjesnog o psihoanalizi kao simptomu filma, 4. i 5. prosinca u net.kulturnom klubu MaMa, s izlaganjima dvoje ovogodišnjih kustosa programa, Jonathana Bellera i Marine Gržinić, te Željke Matijašević i Diane Meheik, kao i povezanim raspravama.

Program organizira udruga Film-protufilm. Više informacija i sve detalje potražite ovdje.

Izvor: HAVC

Objavljeno
Objavljeno

Povezano