Ljetno filmsko iskustvo

12. Liburnia Film Festival donosi bogat filmski i edukacijski program za sve filmske zaljubljenike.

lff_630

Na programu 12. Liburnia Film Festivala koji se ove godine održava od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, naći će se lista od 23 hrvatska dokumentarca i filmski program iznenađenja, najavili su organizatori festivala. Od 70-ak hrvatskih filmova iz 2013. i 2014. godine koji su prošli kroz ruke selektora festivala Olivera Sertića – što je najviše prijava dosad – u konkurenciji je njih 14, u regionalnom programu šest a van konkurencije tri filma Restarta, izbor završnih radova Škole dokumentarnog filma i filmski program iznenađenja. Filmovi će ove godine po prvi put biti prikazani u DCP formatu. Selektor i direktor festivala Oliver Sertić te producentica Maja Uršić Staraj najavili su da se i u ovoj se godini dodjeljuje nagrada najboljem redatelju, snimatelju, montažeru, dizajneru zvuka i regionalnom filmu te dakako nagrada žirija i publike. 

Govoreći o nagrađivanju, Oliver Sertić je posebno pozdravio Mašu Marković iz Instituta za dokumentarni film (IDF) iz Praga s kojim se suradnja nastavlja i ove godine. Naime, lani je IDF nagradio najboljeg redatelja LFF-a s prilikom da sa svojim sljedećim projektom sudjeluje na najvećem edukacijskom programu za dokumentarni film u srednjoj i istočnoj Europi Ex Oriente Filmu, a tako će biti i ove godine.

Zasad su svoj dolazak na 12. LFF potvrdili novinari The Hollywood Reportera, Indiewirea i Screen Internationala te naravno domaći filmski kritičari. Od selektora filmskih festivala izdvajamo selektora Bradford International Film Festivala, American Documentary Film Festivala iz Palm Springsa, Balkan Florence Expressa te regionalnih DokuFesta, Underhill Festa, Makedoxa, Slobodna Zona Film Festivala i Kratkofil Plusa. Bit će to značajna prilika za izvoz hrvatskih dokumentaraca u svijet i njihovu promociju.

U sklopu LFF-ove edukacije Filmaktivovci će održati radionicu Prvi put snimam za filmske amatere, tim produkcijske kuće Restart analizirat će filmove mladih autora a uvodi se i radionica Filmska početnica za djecu do 10 godina.

Kako bi se priča o dobrim hrvatskim dokumentarcima proširila diljem zemlje te se doprinijelo izgradnji publike, ovogodišnja je novost turneja pobjedničkih filmova s prošlog a kasnije i ovogodišnjeg LFF-a, program pod nazivom Liburnia uplovljava. Prva luka je Silba, a slijedit će Lovran, Rijeka, Zagreb, Split, Labin i Duga Resa.

Najavljen je i program Ususret LFF-u koji se kao i prethodnih godina održava na Ljetnoj pozornici Opatija, počev od 5. kolovoza. U suradnji s Restart Labelom, na Ljetnoj će biti prikazani Duh četrdeset i pete (5. 8., r. Ken Loach), zatim Više od meda (12. 8., r. Markus Imhoof) i hrvatski dokumentarni hit Gangster te voli (19. 8., r. Nebojša Slijepčević).

12. Liburnia Film festival organiziraju Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Grada Opatije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice Ičića.

Detaljan program festivala možete pronaći ovdje.

Izvor: LFF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano