Ljestvica je visoko postavljena

KAoperativa je objavila novi pozicijski dokument za sljedeće četvorogodišnje razdoblje, a Domagoj Šavor opisuje kulturni boom koji se dogodio na karlovačkoj sceni.

savor_630

Piše: Matija Mrakovčić

“Proteklog ljeta i dobar dio ove jeseni, u Karlovcu se dogodio svojevrsni boom. Sve je započelo manifestacijama za Dan grada od kraja lipnja pa do sredine srpnja. Dobro je što Grad Karlovac prepoznaje da se događanja stvaraju odozdo, pa svake godine raspisuje natječaj i dodjeljuje simbolična sredstva. Naravno da je to daleko od željenog, ali je korak naprijed. U tom periodu dogodili su se svi važni festivali nezavisne i suvremene kulture, poput Udara Groma, Karlovac Dance festivala, LED Festa, Riječnog kina i mnogih drugih, tako da je uz ostalu ponudu u tih mjesec dana Karlovac svakodnevno imao nekoliko paralelnih događanja za sve kulturne afinitete”, govori Domagoj Šavor, predsjednik saveza KAoperativa oformljenog zbog povezivanja i jačeg utjecaja organizacija nezavisne kulture na lokalnu kulturnu politiku.  

Sa Šavorom smo razgovarali povodom objave novog pozicijskog dokumenta pod nazivom KAOP Manifest 2016 koji najavljuje strategiju platforme za sljedeće četvorogodišnje razdoblje te služi pozicioniranju kao ključnog aktera u aktualnim procesima zagovaranja za slobodno korištenje javnih prostora za potrebe mladih, nezavisne kulture i društvenog aktivizma te pokretanje društveno-kulturnog centra u Karlovcu. “Jedan od novijih trenutaka jest okupacija Radićeve ulice, zapuštene ‘glavne’ gradske ulice smještene u staroj jezgri, zvijezdi. Uz nekoliko događanja prepoznat je potencijal ove lokacije i koncept ulične svirke s dodatnim sadržajima, što se preslikalo i prema završetku ljeta, kada su organizirani Dani Radićeve, desetodnevno događanje paralelno s Karlovačkim danima piva. Pored toga, elektroničari su uredili svoj kutak uz rijeku Koranu, na prostoru nekad popularnog lokala koji nije radio preko dvadeset godina i time na svoj način pridonijeli novim sadržajima. Uslijedili su i Foto dani mladih, Four river film festival, događanja koja su značajna po tome da, između ostalog, dovode puno mladih ljudi u grad”.

Za sve ovo zaslužne su članice platforme i saveza KAoperativa. Glavni cilj platforme je rješavanje prostornih potreba kroz upravljanje i programiranje društveno-kulturnog centra smještenog u zgradi Hrvatskog doma gdje bi uz nekoliko drugih gradskih lokacija bile zadovoljene prostorne potrebe nezavisne kulturne scene. KAoperativa s Gradom Karlovcem 2014. godine provodi projekt definiranja modela održivosti budućeg društveno-kulturnog centra u zgradi Hrvatskog doma, a u travnju 2016. savez udruga s partnerskim organizacijama službeno preuzima upravljanje Malom scenom Hrvatskog doma. Od tad se brine o uređenju, održavanju i programima u ovom dijelu zgrade.

“Jesenski period svakako je obilježen otvaranjem Male scene. Tokom kolovoza i rujna doveden je u red unutrašnji prostor kluba, što akcijom oslikavanja hodnika, što uređenjem dvorane kluba za bolje audio-vizualno iskustvo. Po mišljenju mnogih, prostor sada stvarno izgleda dobro i sve boljke su ublažene do te granice da je prostor ugodan i funkcionalan. Do kraja godine sve je popunjeno, a ljestvica je postavljena visoko, od gostovanja benda ABOP i Ramba Amadeusa pa do renomiranih aktera domaće i strane elektroničke scene. Sve u svemu, Mala scena se ispostavila kao prostor koji može podnijeti opterećenje velikih evenata, ali pritom još mora raditi na malima. Paralelno se odvijaju svakakve slušaonice, nastupi lokalnih bendova, a tjedan ispunjavaju probe, treninzi, radionice”. Namjera je KAoperative Malu scenu otvoriti za cjelodnevni boravak i klub, prostor koji će živjeti i dati značaj Hrvatskom domu, proširiti postojeće programe i dodatno uključiti učenike srednjih škola, studente, volontere i građane iznad 35 godina.

Suradnju s Gradom Karlovcem u sljedećem će razdoblju unaprijediti kroz zajedničke projekte na temu društveno-kulturnih centara za koje su najavljena sredstva Europske unije. Osim toga, savez će se zalagati za osnivanje odsjeka za kulturu unutar Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Gradu Karlovcu koji će se prije svega brinuti o provedbi i praćenju provedbe Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca. “Novi natječaj za upravljanje raspisan je nedavno na dvije godine, tako da ukoliko KAoperativa nastavi s upravljanjem, planiraju se nova ulaganja u klub, ali i moguće širenje na druge dijelove Hrvatskog doma”, zaključuje Šavor.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano