Krema nezavisne glazbe

The Raveonettes, Destroyer, Repetitor i The Bambi Molesters nova su imena koja će ovoga ljeta nastupiti u Šibeniku na festivalu Terraneo.

destroyer_480
The Raveonettes čine basistica i pjevačica Sharin Foo i gitarist i autor Sune Rose Wagner. Nakon susreta u Kopenhagenu, ovaj danski indie rock tandem počinje raditi na prvom EP-u Whip it on. Nedugo nakon toga, pridružuju im se gitarist Manoj Ramdas i jazz bubnjar Jakob Hoyer te bukiraju svoju prvu gažu na festivalu SPOT, a koja se pokazala presudnom za njihovu daljnju karijeru. Naime, tamo ih je zapazio cijenjeni urednik Rolling Stonea David Fricke koji im je svojom recenzijom priskrbio brojne poslovne ponude. Njihove pjesme kombiniraju strukturnu i harmonijsku jednostavnost rocka 1950-tih i 1960-tih godina sa žestokim električnim instrumentacijama i često mračnim stihovima čime podsjećaju na Velvet Underground. Iako je njihov posljednji album Raven in the Grave opisan kao “savršen zimski soundtrack”, sigurno će se uklopiti i u ljetnu atmosferu Terranea.
Iako to on nikada ne želi priznati i uvijek nesebično odaje priznanje svojim brojnim suradnicima, može se reći da je Destroyer solo projekt Daniela Bejara – nezavisnog pjevača/tekstopisca iz Vancouvera. Službeno, bend je osnovan 1995. kada mu se pridružuje John Collins, ali ta suradnja trajala je samo do 2000. godine. Album kojim je Destroyer dobio značajnije internacionalno priznanje je Thief iz 2000. godine. Bejar svoj stil naziva “europskim bluesom”, a utjecaje nalazi u bendovima kao što su Pavement, Guided by Voices i sličnim indie i shoegaze bendovima. Ono što posebno pobuđuje interes za bendom Destroyer su intrigantni stihovi koje se Bejar ne libi posuditi od kolega umjetnika, kao i politička retorika koja je stalni posjetitelj njegovih pjesama. Na festival stiže osmeročlana posada koja je zaslužna za Kaputt, posljednji u nizu odličnih uradaka pod imenom Destroyer izdan početkom 2011. godine. 
Gostovanje na festivalu potvrdio je i mladi glazbeni trojac imena Repetitor, alternativni rock bend iz Beograda za koji kotira kao jedan od najistaknutijih bendova tzv. nove srpske scene. Bend su u jesen 2005. osnovali Milena Milutinović (bubnjevi) i Boris Vlastelica (gitara, vokal) koji su jedno vrijeme funkcionirali kao duo, da bi im se kasnije pridružila Ana-Marija Cupin (bas, vokali). Svoje glazbeno putovanje započeli su svirajući u beogradskom klubu Blue Moon, a kasnije na koncertima i festivalima u cijeloj regiji. Njihov prvi (i zasada jedini) album pod nazivom Sve što vidim je prvi put ugledao je svjetlo dana 2008. godine, a kojeg je poznati srpski glazbeni kritičar Boris Mladenović opisao kao vjerojatno najautentičniju proslavu povijesti domaćeg rocka. 
Jedan od naših glavnih izvoznih glazbenih proizvoda bez sumnje je sisački surf rock bend The Bambi Molesters koji već gotovo 18 godina žari i pali koliko domaćom, toliko i internacionalnom glazbenom scenom. Osnovani 1995. godine, aktivno su sudjelovali u oživljavanju surf rock žanra 1960-tih, a i dan danas nastavljaju doprinositi njegovom razvoju. Stvarana prvenstveno pod utjecajima garažnih i surf klasika 1960-ih, njihova glazba je osvojila underground rock publiku već prvim albumom Dumb Loud Hollow Twang izdanom 1997. godine. Teško ćete ih uloviti prekriženih ruku, jer ovaj suvremeni surf rock bend non-stop nastupa po Hrvatskoj i Europi. The Bambi Molesters su, kao šlag na njihovu uspješnu karijeru nedavno dodali koncertni film i live album koji su snimili u Teatru &TD u ožujku ove godine. 
Kao što smo već pisali, festival će se održati od 9. do 13. kolovoza u bivšoj vojarni Bribirski knezovi u Šibeniku, a uz već najavljene izvođače – The National, Mogwai, Crystal Castles, The Thermals, Janelle Monáe, The Fall i Dubioza Kolektiv – organizatori će nova imena objaviti već 5. svibnja. Više o festivalu potražite ovdje
Izvor: Terraneo / Foto: Dan Bejar iz grupe Destroyer
Objavljeno
Objavljeno

Povezano