Kontaminacija umjetnosti i arhitekture

Na milanskom fakultetu Politecnico di Milano bila je održana znanstvena konferencija posvećena Novim tendencijama.

nove_tendencije_630

Međunarodna konferencija Nove Tendencije / Nuove Tendenze – Art and Architecture in the 60’s: Zagreb – Milano bila je održana 30. svibnja u Milan Ovaj stručni skup prvi je u seriji sastanaka kojima istraživačka grupa ESTLAB s najvećeg talijanskog tehničkog fakulteta Politecnico di Milano nastoji promovirati i dublje istražiti jednu od najvažnijih faza u povijesti umjetnosti, kulture i dizajna druge polovice 20. stoljeća.

U prošlom stoljeću, ’50-ih i ’60-ih godina, materijalizirali su se do tada neviđeni scenariji odnosa i kontaminacija između umjetnosti i arhitekture. Kombinirajući dizajn sa znanstvenim, tehnološkim i strukturalnim konceptima, te implementirajući novonastali odnos između umjetnosti, prostora i okoliša, u drugoj polovici prošlog stoljeća tradicionalne granice umjetnosti i umjetničkog rada dovedeni su u pitanje. Razvoj situacionizma i izražavanje prostornog urbanizma u Francuskoj, radikalna iskustva novog evropskog dizajna te zagrebačke Nove tendencije, neki su od važnih koraka u poslijeratnoj obnovi arhitekture i umjetnosti. 

U to su vrijeme Zagreb i Milano bili vodeći centri blisko povezanih istraživanja i inovativnih trendova u umjetnosti. Jugoslavija je, slijedeći ideju inovacije arhitektonske kulture te stvarajući mrežu razmjene, bila predodređena označiti neke od ključnih stranica europske kulturne povijesti. 

Upravo o je sponama Milana i Zagreba u kontekstu novih manifestacija u dizajnu i arhitekturi te umjetnosti općenito, bio posvećen prvi međunarodni sastanak u Milanu. Nakon serije izlaganja vodećih stručnjaka, na okruglom stolu po završetku konferencije, o Novim tendencijama diskutirali su istraživači Alessandro De Magistris, Vittorio Gregotti, Francesco Poli Marina Pugliese te protagonisti tog vremena Ješa Denegri, Matko Meštrović i Giovanni Anceschi.

Izvor: ESTLAB

Objavljeno
Objavljeno

Povezano