Ključ suradnje

U pulskom će Rojcu biti održane tribine o nezavisnoj kulturi i modelima razvoja kulturnih centara u Hrvatskoj.

rojc_630

Tribina Nezavisna kultura i pozitivne promjene, 12. prosinca, dio je projekta SURadnjom i znanjem za zajedničko dobro koji provodi platforma udruga Društvenog centra Rojc: Čarobnjakov šešir, Seasplash, Monteparadiso, Armazonex, Zelena Istra, Suncokret i Savez udruga Rojca, a koordinira udruga Metamedij. Konstruktivnom raspravom žele se naglasiti pozitivne promjene u kulturi na lokalnoj razini, usvajanje Kulturne strategije Grada Pule i osnivanje Odjela za kulturu Grada Pule, ali i potaknuti procese koji će doprinijeti uspostavljanju i funkcioniranju participativne, inkluzivne i demokratske kulturne politike.

U uvodnom djelu tribine Irena Boljunčić Gracin, Kristina Nefat, Marino Jurcan i Ina Kihli iznijet će analizu stanja u kulturi i položaj nezavisne kulture u kulturnim politikama.

Sudionici tribine su i Davor Mišković, Jasmina Nina Kamber, Davor Uljanić, Mirjana Grahovac i Tatjana Ujčić, koji će putem ciljanog i konstruktivnog dijaloga baziranog na participativnim metodama dati svoj odgovor na potrebe implementacije Strategije s ciljem daljnjeg razvoja kulturne scene grada Pule.

Tribina Modeli razvoja nezavisnih kulturnih prostora u Hrvatskoj, 13. prosinca, osmišljena je u sklopu projekta Civilno-javna partnerstva u kulturi i hibridne institucije koji financira Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, a na lokalnoj razini provodi udruga Seasplash u suradnji sa Savezom udruga Rojc. Projekt okuplja predstavnike neinstitucionalne kulturne scene iz Zagreba, Splita, Rijeke i Pule koji upravljaju pojedinim prostorima u svom gradu te su svojim angažmanom ostvarili vrlo značajne rezultate na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Pozitivne promjene bit će predstavljene kroz uspostavljene modele upravljanja civilno-javnog partnerstva, ali i drugih praksi koje su se pokazale kao neizbježne aktivnosti i smjernice razvoja javnih prostora poput zagovaranja i ukazivanja na potrebe institucionalne podrške za razvoj područja nezavisne kulture.

Sudionici su tribine Miljenka Buljević (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture), Sanja Burlović (AKC Medika), Damir Batarelo (Savez udruga Molekula), Natasha Kadin (Dom mladih Split), Irena Boljunčić Gracin (Društveni Centar Rojc) te Ina Kihli koja će se osvrnuti na proces razvoja utvrde Punta Christo. 

Tribina je osmišljena radi razmjene iskustava među upraviteljima prostora, ali i upoznavanja javnosti sa značenjem, postignućima i vrijednostima nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i njenim potencijalnim širim razvojem. Na koji način je moguće unaprijediti status nezavisne kulture te može li upravo nezavisna kultura postati ključni poveznik koji će aktere potaknuti na suradnju, pokušat će se doznati tijekom tribina.

Obje će tribine biti održane u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli s početkom u 19 sati.

Izvor: rojcnet

Objavljeno
Objavljeno

Povezano