Izvedbeni tekstovi mladih autora

U okviru projekta Mala noćna čitanja raspisan je natječaj za prijavu dramskih tekstova autora do 35 godina.

citanje_480

Mala noćna čitanja, projekt započet 2008. godine s namjerom promicanja i afirmacije dramskog teksta mladih autora i pisaca, 2012. godine vraća se u ponešto izmijenjenom obliku. Ovo izdanje odvija se u organizaciji Centra za dramsku umjetnost u sklopu projekta Balcan Can Contemporary uz potporu programa IPA 2009 – Civil Society Facility, te u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Samim će javnim čitanjima odabranih tekstova prethoditi Dramaturški studio – desetodnevna intenzivna radionica za dramatičare, dramaturge, izvođače i producente koji će biti izabrani putem javnog natječaja. Program će se održati u travnju 2012. godine. Dramaturški studio je kreiran kao odgovor na izostanak inkluzivne suradnje dramskih autora mlađe generacije i drugih kazališnih profesija koji djeluju na različitim poljima izvedbenih umjetnosti te je zamišljen kao alternativna edukativna platforma koja će kreirati prostor za njihovu međusobnu suradnju i razmjenu znanja. Fokus Dramaturškog studija je na istraživanju različitih oblika radnog procesa i izvedbenih strategija kroz rad na konkretnim tekstovima mladih domaćih autora, uz mentorstvo etabliranih hrvatskih redatelja te teorijsku potporu predavača iz regije.

Mala noćna čitanja predstavljaju prvi korak u sustavnoj prezentaciji tekstova mladih domaćih autora domaćoj kulturnoj javnosti i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti. Cilj je Malih noćnih čitanja osnažiti perspektive za produciranje i distribuciju tekstova mladih dramskih autora kojima se u okviru postojećih insitucija za tako nešto rijetko otvara mjesto.

U prvom krugu natječaja traže se tekstovi za izvedbu mladih autora s područjem djelovanja u Republici Hrvatskoj. Autori odnosno autorice moraju imati do 35 godina starosti te posjedovati određeno iskustvo na polju izvedbenih umjetnosti. Tekstovi moraju biti originalni, neizvedeni, neobjavljeni ili drugačije predstavljeni u javnosti te napisani na hrvatskom jeziku. Nema ograničenja njihove dužine. Uz tekst je potrebno poslati životopis te pismo motivacije.

Na temelju odabranih tekstova, organizacijski tim projekta (Goran Ferčec, Petra Glad, Jasna Žmak) pozvat će petero domaćih redatelja da za vrijeme Dramaturškog studija budu mentori na pojedinom tekstu te zajedno s odabranim dramatičarima, dramaturzima, izvođačima i producentima rade na postavljanju njegova čitanja. Poziv za ostale polaznike programa – dramaturge, izvođače i producente, bit će objavljen početkom 2012. godine, kada budu poznata imena odabranih dramatičara i redatelja.

Rok za prijavu je 1. studenog, a dodatne informacije možete dobiti putem maila ili potražiti na stranici projekta.

Izvor: CDU

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano