Istražujući spjev

Nova knjiga Maše Kolanović migrantska je priča o susretu dvije kulturne tradicije te o međusobnom prožimanju istih.

kolanovic_630

Jamerika: trip narativna je poema i – kao što puni naslov precizno kaže – izlet/putopis, ali i psihodelični intermedijalni eksperiment sa sastojcima poezije, proze i stripa. Ovaj halucinantni izlet u posvojeni SAD organizirala je trip-operatorica Maša Kolanović tako što je napisala tekst, nacrtala ilustracije, pa još i napravila kolaže.

Jamerika: trip govori o obiteljskom posjetu (a pomalo i o domaćim pečalbarskim povijestima) bratu i sinu, emigrantu iz tranzicijskog društva u SAD-u, u vrijeme tekuće ekonomske krize. Trip naratorica u ovoj putešestviji tako dospije u New York (središte svjetske financijske moći), Los Angeles (središte filmske industrije), Las Vegas (središte zabave) i Grand Canyon (monumentalno prirodno bogatstvo) pri čemu je intimna obiteljska priča tek povod za (s)pjev o društvenom, kulturnom i mitskom liku Amerike.

Rado uključen u fascinantnu oluju društva spektakla lirski subjekt se ne lišava svog europskog i socijalističkog podrijetla i glasa, pa solidarizira s potlačenima, buntovnima i odbačenima, čije glasove povremeno preuzima. U babilonskom tkanju američkog društva i glas lirske pripovjedačice nužno je raznolik. Naizmjence je on, od udara do udara, opčinjen SAD-om i spektaklom, euforičan, ali si dopušta i pasaže melankolije, ironične komentare i kritičnost prema, za SAD nezaobilaznim fenomenima poput liberalnog tržišta, klasnoj i rasnoj nejednakosti, moćnom medijskom imperiju itd.

Maša Kolanović rođena je 1979. u Zagrebu. Godine 1998. upisala kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te diplomirala u listopadu 2003. godine. Od 2004. godine radi kao znanstvena novakinja na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu Herderove stipendije, akademsku godinu 2005./06. provela je na Sveučilištu u Beču. Doktorirala u travnju 2010. s temom Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije. U sklopu natječaja Generacije X Studentskog centra 2001. objavila zbirku poezije Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb). Godine 2008. objavila zbirku priča Sloboština Barbie (VBZ).  

Izvor: Booksa

Objavljeno
Objavljeno

Povezano