Gusto u polufinalu

Stručni žiri tportalove književne nagrade objavio je jedanaest naslova koji ulaze u ovogodišnje polufinale izbora za najbolji hrvatski roman.

zoran_rosko_630

Od pedeset i dvije pristigle prijave na tportalov književni natječaj žiri je odabrao jedanaest romana koji ulaze u daljnji izbor za najbolji roman napisan na hrvatskom jeziku i objavljen tijekom 2011. kod izdavača registriranog u Hrvatskoj. U polufinalu su se našli Drenje (Profil) Luke Bekavca, Sanjao sam slonove (Naklada Ljevak) Ivice Đikića, Ovdje neće biti čuda (Fraktura) Gorana Ferčeca, Kalendar Maja (Profil) Zorana Ferića, Auron (Naklada Ljevak) Jasne Horvat, Brda se miču (Mozaik knjiga) Pavla Pavličića, Kako svezati cipele (Algoritam) Nikole Petkovića, Bilo nam je tako lijepo (Fraktura) Sibile Petlevski, Lomljenje vjetra (OceanMore) Ede Popovića, Ljepota jede ljude (OceanMore) Zorana Roška i Život bez imena (Fraktura) Vladimira Stojsavljevića.

Žiri kojim predsjeda Ana Grbac čine Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić. Nakon izbora polufinalista, članovi žirija u svojoj ocjeni istaknuli su, prenosi tportal, da “činjenica da na natječaj stiže podjednak broj prijavljenih naslova kao i proteklih godina pokazuje da se kriza izdavaštva ipak nije odrazila na broj objavljenih romana” jer se unazad četiri godine, koliko se nagrada dodjeljuje, brojka prijavljenih romana kretala oko pedeset. Žiri je istaknuo i kako je pažnje je vrijedna i pojava većeg broja debitanata, pri čemu je nerijetko riječ o autorima sklonim nekonvencionalnim poetičkim izborima. Zavidna kvantiteta, prema članovima stručnog žirija, ipak ne korespondira sasvim s kvalitetom: “U cjelini gledano, može se, štoviše, reći da je prošlogodišnja romaneskna produkcija slabija u odnosu na prethodne godine.”

Pred tportalovim žirijem je izbor pet finalista čija će imena biti objavljena sredinom lipnja. Dobitnik ili dobitnica pete po redu nagrade roman@tportal.hr bit će proglašen(a) u Kinu Europa 28. lipnja. 

Izvor: T-portal
Objavljeno
Objavljeno

Povezano