Festival svjetskog kalibra

Handsome Furs, Suuns, Wovenhand i Bernays Propaganda nova su imena koja će ovoga ljeta nastupiti u Šibeniku na festivalu Terraneo.

handsome_furs_480
Kanadski indie-rock bend Handsome Furs osnovan 2006. godine čine supružnici Dan Boeckner i Alexei Perry. Naziv benda je u stvari naslov kratke priče koju je Alexei napisala u vrijeme osnutka benda. Njihov način života uvelike utječe na glazbu koju stvaraju: kao veliki zaljubljenici u putovanja, upijaju sve mjesta koje posjete i prenesu sve emocije na glazbu. Godine 2007. izašao je njihov album prvijenac Plague Park, a već prilikom promocije albuma, Boeckner je najavio da rade na drugom studijskom albumu koji će se zvati Face Control. Tako je i billo. Njihov drugi album je inspiriran jednim neobičnim aspektom klupske kulture koju su proučavali tokom turneje po istočnoj Europi – točnije u Rusiji. “Face control” je termin koji se koristi za situaciju kada ruski izbacivači prilikom ulaska u klub provjeravaju kako posjetitelji izgledaju prije nego ih puste u klub.
David Eugene Edwards, frontmen skupine 16 Horsepower, osnovao je 2001. godine Wovenhand kao solo projekt u vrijeme dok su 16 Horsepower bili na svom vrhuncu, te tijekom godina stekao kultno sljedbeništvo fanova. Njihova glazba, između ostalog kombinira neofolk, alternative country, post-rock, punk, industrial, folk rock, old-time music. Prvi nastup Wovenhanda odradili su Edwards i multiinstrumentalist Daniel McMahon, iako su im se nakon izlaska albuma prvijenca naziva Woven Hand na nastupima pridružili i bubnjar Ordy Garrison i čelist Paul Fonfara. 16 Horsepower se raspao 2005. godine što je Edwardsa dodatno fokusiralo na Wovenhand. Njihov peti studijski album The Threshingfloor izdan je u lipnju 2010. godine. Uz mnoge promjene u postavi benda tokom godina, sadašnju postavu čine David Eugene Edwards (vokal, benđo, gitara), Pascal Humbert (bas) i Ordy Garrison (bubnjevi).
Montreal, jedan od gradova koji vrvi talentiranim indie-rock bendovima 2007. godine iznjedrio je malo drugačiji indie rock bend imena Zeroes čije bi se glazbeno usmejerenje moglo okarakterizirati kao arty post-punk prog rock. Prvotni naziv benda mijenjaju u Suuns što na Lao jeziku znači upravo – nule. Čine ga Ben Shemie (vokal, gitara), Joe Yarmush (bas i gitara), Liam O’Neill (bubnjevi) i Max Henry (bas i klavijature). Bez puno pompe, Suunsi su izdali svoj prvi album Zero QC 2010. godine, ali svejedno se oko njih polako stvara krug obožavatelja koje pridobivaju na onaj staromodan način – live nastupima i turnejama. Iako se pojedine pjesme na njihovom albumu mogu usporediti sa glazbom Joy Division, TV on the Radio i Deerhunter, Suuns je bend koji je uistinu razvio svoj zvuk i koji će za nekoliko godina služiti za usporedbu drugim mladim bendovima koji će tek doći.
Bernays Propaganda je makedonski kolektiv iz Skopja čiji se glazbeno usmjerenje jednostavno može opisati kao plesni new wave / post-punk. Ironično su se nazvali prema jednoj od najutjecajnijih osoba u Americi u 20-tom stoljeću, Edwardu L. Bernaysu, ocu PR-a, koji bi se okretao u grobu da čuje njihove oštre stihove kojima protestiraju protiv posljedica njegovog djelovanja. Ples i politika. Glazba i stav. Zabava i borba. Zajedništvo i individualizam; Bernays Propaganda slavi postulate i karakteristike koje su mnogi post punk i new wave bendovi zaboravili. Uvijek s najboljim namjerama i pozitivnim društvenim angažmanom, oni se trude održati ideje i stavove bendova kao što su Gang of Four, The Slits, Fugazi, Submission Hold, !!!, The Gossip, LCD Soundsystem… Njihov plesni punk ne pokušava uteći stvarnosti, ali isto tako odbija prihvatiti status quo. 
Kao što smo već pisali, festival će se održati od 9. do 13. kolovoza u bivšoj vojarni Bribirski knezovi u Šibeniku, a do sada su od izvođača potvrđeni The National, Mogwai, Crystal Castles, The Thermals, Janelle Monáe, The Fall, Dubioza Kolektiv, Destroyer, The Raveonettes, Repetitor i The Bambi Molesters. Više o festivalu potražite ovdje
Izvor: Terraneo / Na fotografiji: Handsome Furs
Objavljeno
Objavljeno

Povezano