Festival filmskog amaterizma

Revija amaterskog filma – RAF, najveća smotra neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji ove se godine održava jubilarni deseti put.

raf_11_480
U &TD-u će, od 17. do 23. travnja, u sedam dana trajanja RAF-a, unutar glavnog programa biti prikazano gotovo 200 filmova podijeljenih u četiri već svima dobro poznate katergorije: RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids&Teens.  
U već tradicionalnom programu RAF-ovci su odrasli ove će godine biti prikazan igrani film Etida Luke Hrgovića kao i sjajan “Making of…” istog, zatim studijski rad Dokumentarni film Igora Bezinovića, dokumentarce Kelti i Bojan Đure Gavrana te film Tjeskoba Damira Čučića. Autorski par Ivan Ramljak i Marko Škobalj napravili su eksperimentalni film In Utero koji je umalo ušao na respektabilni Rotterdam Film Festival, ali će zato zasigurno biti prikazan na RAF-u. Sigurno ste se pitali kakve su filmove snimali Lars von Trier, Jiří Menzel, Andrej Wayda i Thomas Vinterberg dok su još bili studenti? Upravo je program njihovih studentskih filmova jedan od dvije filmske poslastice – druga jest program prvih snimaka, kadrova i filmova snimljenih na području bivše Jugoslavije. Za filmske znalce dovoljno je spomenuti dr. Karela Grossmana iz Slovenije, Antona Valića iz BiH, makedonsku braću Manaki, Čiča Iliju Stanojevića iz Srbije te hrvatske predstavnike Josipa Karamana i Josipa Hallu.
S obzirom da je ovogodišnja Revija prava slavljenička, bit će prikazan presjek autora i filmova koji su obilježili dosadašnjih devet godina RAF-a: Zlatne čaklje, film koji je legendarnog sinjskog fajtera Boru Leeja pogurnuo izvan granica Hrvatske – čak do Crne Gore, kao i  kratki filmovi Stranke dobrih ljudi iz Kutine. Znače li vam išta imena Dr. Protić, Jaganjac, Sebrion Badnjak i Šmele Car? Sve su to dvojnici Vladimira Protića iz Beograda koji su na You Tubeu postigli nezapamćen uspjeh i gledanost, a RAF vam pruža priliku da ih pogledate na jednom mjestu i to uz prisutstvo Protića osobno! Kako izgleda kad taj isti Dr. Protić kaže Realnosti odjebi možete provjeriti u RAF Specijalu, unutar kojeg će biti prikazan konceptualni dokumentarac o Mici TrofrtaljkiMica i druge priče autora Milana Nikodijevića.
Više o festivalu i programu potražite ovdje
Izvor: RAF
Objavljeno
Objavljeno

Povezano