Don Kihot u Londonu

Kao dio serije projekcija i predavanja pod nazivom Vlado Kristl: Smrt publici, u londonskom muzeju Tate Modern bit će prikazani video radovi umjetnika i njegovih suvremenika.

donkihot_630 Vlado Kristl, Don Kihot, 1961, video still

Od 7. do 16. studenog u londonskom muzeju Tate Modern kustos George Clark, u suradnji s Maren Hobein iz Goethe Instituta London, osmislio je seriju projekcija i predavanja posvećenih Vladi Kristlu, hrvatskom slikaru, crtaču, animatoru, scenaristu, redatelju, eksperimentatoru i likovnom pedagogu. 

Rad Vlade Kristla, od njegovih pionirskih animacija produciranih u studiju Zagreb filma do prvog filma General i resni clovek, zabranjenog 1962, bit će prikazan zajedno s radovima njegovih suvremenika iz kinoklubaškog pokreta, poput Ante Verzottija, Milana Šameca, Mihovila Pansinija, Tomislava Gotovca, Vladimira Peteka i Ivana Martinca

Kristl je započeo snimati filmove nakon uključenja u umjetnički pokret EXAT 51, snimajući u studijima Zagreb filma Krađu dragulja 1959. godine ili ikonoklastičnu adaptaciju Cervantesova Don Kihota 1961, izvanrednu animaciju koja je radikalno reducirala izvorni materijal postavljajući Don Quixotea i Sancha Panzu nasuprot apstraktnim krajolicima i pobješnjeloj vojsci. Njegov prvi film General i resni clovek apsurdna je drama smještena u zatvorski kamp gdje Kristl kao glavni lik potiče pobunu, a naslovni general, čija pojava izaziva smijeh, neodoljivo podjeća na predsjednika Tita. Prije zabrane filma kopija je prokrijumčarena izvan Jugoslavije, a njen je odlazak ubrzo slijedio i sam Kristl.

U Starr Auditoriumu londonskog muzeja bit će održani i razgovori koji će istražiti ostavštinu Vlade Kristla, EXAT 51 i tadašnjiih kino klubova. U razgovorima 8. studenog sudjelovat će filmski povjesničar i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Turković i kustosica i istraživačica Branka Benčić.

Više o programu potražite ovdje.

M.M. / Tate Modern

Objavljeno
Objavljeno

Povezano