Dizajnerske intervencije u kazalište

Od 16. do 26. lipnja Hrvatska se peti put predstavlja u sklopu Praškog kvadrijenala, međunarodne manifestacije posvećene dizajnu i arhitekturi u kontekstu izvedbene umjetnosti, odnosn

petercol_numen_480
Hrvatska izložba, pod nazivom ScenEGOgraphy: The Stage Designer as an Author natječe se za glavnu nagradu Zlatna triga i druga priznanja u konkurenciji s rekordnim brojem 62 zemlje sudionice na ovom izdanju Kvadrijenala.
Izložbom u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva predstavljaju se dvije izrazito autorske pozicije u području scenografije: Goran Petercol i grupa Numen / For Use, koju čine Sven Jonke, Christoph Katzler i Nikola Radeljković. Kustosica izložbe je grafička dizajnerica i predsjednica HDD-a Ira Payer. Osnovni element izložbe su dva filma: Scenographies (prema scenariju Gorana Petercola, u režiji Simona Bogojevića Naratha) i Chair in the Desert (prema scenariju i u režiji Ivane Radenović), a prati je “dvostruki katalog” s esejima Ivane Sajko i Ivane Radenović.
 
“I Petercol i Numen/For Use u kazališnom radu implementiraju iskustva iz svojih umjetničkih i dizajnerskih praksi, odnosno reinterpretiraju svoje umjetničke i dizajnerske preokupacije, koristeći pripadajuća sredstva i mehanizme. Odlikuje ih različit pristup kreativnom procesu i metodologija rješavanja scenografskog zadatka te shvaćanje vlastite uloge u stvaranju cjelokupnog kazališnog doživljaja, kao i različite formalne karakteristike njihovih prostorno-scenskih rješenja. Razlika se naposlijetku očituje – pragmatično govoreći – i u doslovnoj vidljivosti njihove autorske participacije u pojedinoj predstavi. Ipak, izložba ScenEGOgraphy: Stage Designer as an Author i pripadajuća publikacija ne potenciraju razlike, ne polariziraju odabrane autore, niti donose zaključke, već pokušavaju otvoriti prostor uvidu u različite kreativne procese kroz simultanu prezentaciju dvaju autorskih pristupa i prostornih rezultata”, piše Payer.
Praški kvadrijenale održava se od 1967. i najveće je događanje posvećeno scenografiji i drugim disciplinama vezanim za dizajn i arhitekturu u području teatra. Na ovogodišnjem 12. izdanju te manifestacije, u sklopu središnje međunarodne izložbe, predstavit će se i natjecati 62 zemlje, a paralelno s tim posjetitelji mogu pogledati i jedinstvenu izložbu u vanjskom prostoru u kojoj sudjeluju, između ostalih, Romeo Castellucci, Anna Viebrock, Ilya i Emilia Kabakov, Nathaniel Mellors, i Josef Nadj. Veliki broj projekata bit će izveden u javnim prostorima u samom Pragu, što je ujedno zanimljiva prilika da se grad sagleda posve novim očima, kroz prizmu suvremene vizualne i izvedbene umjetnosti. Očekuje se da će za vrijeme trajanja manifestacije, od 16. do 26. lipnja, Praški kvadrijenale razgledati oko 40 tisuća posjetitelja.
Hrvatski nastup na Praškom kvadrijenalu financijski je poduprlo Ministarstvo kulture RH.
Izvor: HDD
Objavljeno
Objavljeno

Povezano