Dijalogom do promjena

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pokreće dijalošku platformu o pitanjima koja su važna za djelovanje organizacija i inicijativa civilnog društva u kulturi.

dvoriste_jerome_olivier_630 FOTO: Jerome Olivier

Pitanja o kojima će se na platformi Sređivanje dvorišta raspravljati usmjerena su na preispitivanje i artikulaciju zajedničke pozicije organizacija i inicijativa civilnog društva u odnosu na kulturnu politiku, kao i aktivnije djelovanje u širem društvu. 

Serija dijaloga u okviru platforme započinje 12. prosinca u Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC) razgovorom Šta je nezavisno u nezavisnoj kulturi?, koji će moderirati Irena Ristić. Uz promišljanje značenja pojma nezavisnosti, razgovor će biti posvećen i pitanju ograničenja, odnosno sloboda u djelovanju aktera nezavisne kulturne scene u odnosu na državu, donatore, tržište i druge faktore koji mogu utjecati na njihov rad.

Polazeći od stava da je dijalog osnova za razvoj zdravog društva, razgovori u okviru platforme Sređivanje dvorišta bit će organizirani svakog mjeseca tijekom 2015. godine u drugom prostoru, kao prilika za unaprijeđenje informiranosti, razmjenu znanja i mišljenja stručnjaka i aktera nezavisne scene, ali i za upoznavanje šire društvene zajednice s temama od javnog značaja u kulturi.

Planirani su razgovori o umrežavanju i solidarnosti, izazovima suvremenog umjetničkog stvaralaštva u smislu (auto)cenzure, financijske krize i drugih problema, dometima kritičke umjetničke prakse, razvoju publike i odnosu prema zajednici. Usto, razgovarat će se i o odnosu umjetnosti i marginaliziranih grupa, formalnom i neformalnom umjetničkom obrazovanju, kao i o ulozi umjetnika u javnom diskursu.

Skupovi će biti otvoreni za javnost, a pokrenuta pitanja i zaključci, uz kontinuirano objavljivanje, bit će dokumentirani i u vidu završne publikacije koja će poslužiti kao osnova za dalje promišljanje djelovanja nezavisne kulturne scene, ali i položaja kulture u društvu.

Izvor: SEEcult

Objavljeno
Objavljeno

Povezano