Deset godina Filmaktiva

Tijekom deset godina postojanja, Filmaktiv je obrazovao mnoge kreativne filmske stvaratelje, a za proslavu rođendana poziva na projekcije čak 11 svojih produkcijskih uspješnica.

polaziste_za_cekanje_630 Polazište za čekanje, Maša Drndić, 2013.

Filmaktiv je osnovan 1. travnja 2004. kao udruga građana, proizašla iz dotadašnjeg gotovo trogodišnjeg edukacijskog rada u prostorima Doma mladih na Belvederu. Organizaciju su osnovali Morana Komljenović i Marin Lukanović kao pokretači edukativnog programa i Goran Butorac kao grafički i web dizajner. 

Filmaktiv je kroz deset godina postojanja obrazovao mnogo kreativnih ljudi koji su realizirali pedesetak radova na radionicama raznih formata (Otoci, Primijenjeni video, LFF edukacija, cjelogodišnja edukacija, MediaLab). Od edukacijskog programa proširio se na produkcijski servis, a svojim je aktivnostima dodao i promociju filmske umjetnosti, sudjelovanjem u organizaciji Liburnia Film Festivala i Human Rights Film Festivala te dovođenjem ciklusa filmova i serijom razgovora o filmovima (Medijateka, Ferdinando Vicentini Orgnani, Ciklus afričkog filma, Večeras nema predstave).

Nakon sedam godina rada u zgradi IVEX-a na Delti, Filmaktiv je nedavno preselio svoj ured u zgradu Filodrammatice na Korzu, gdje djeluje zajedno s kolegama iz Saveza udruga Molekula i Studentskog kulturnog centra.

U petak, 4. travnja, u 19 sati, rođendanska proslava Filmaktiva bit će otvorena projekcijom kratkih filmova Komunalno društvo Viškovo Martine Čip (2003.), Prostorna pravda Sanje Kapidžić i Marte Batinić (2014.), Rock’n’wool Paole Peršić i Marte Batinić (2007.), 233 Ane Jurčić (2009.), First light Kristine Barišić i Luke Kiseljaka (2006.). U 21 sat bit će održana premijera filma Naseljenici – naši novi susjedi s puškama Barbare Babačić (2013.), dokumentarnog filma o životu na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini. 

U selekciji kratkih filmova u subotu, 5. travnja, u 19 sati predstavit će se Prva jutarnja Martine Lukanović (2009.), Suodnos Romana Perića (2005.) i 12/24 12/48 Ane Kutleše (2003.). U 20 sati bit će prikazan film Polazište za čekanje Maše Drndić (2013.), već prikazan na desetak svjetskih filmskih festivala, nagrađen posebnom nagradom u Indoneziji, a u 21 sat BFF Sanje Marjanović (2014.), film nominiran za BAFTA Scotland New Talent Award u kategoriji montaže.

Raspored rođendanskih projekcija u Art-kinu Croatia potražite ovdje.

Izvor: Filmaktiv

Objavljeno
Objavljeno

Povezano