Couchsurfing u vlastitom gradu

Udruga Kontraakcija traži sudionike za projekt Performativ, unutar kojeg će nakon zagrebačkih, biti istraženi kvartovi Zadra i Dubrovnika.

dubrovnik_krovovi_630

Udruga Kontraakcija, koja već tri godine uspješno provodi projekt muzej Kvarta, osmislila je novi umjetničko-antropološki projekt za koji traži sudionike. Projektom Performativ, ideja i metodologija istraživanja života zagrebačkih kvartova bit će primijenjene na četvrti Zadra i Dubrovnika u kojima će se propitivati odnosi gradskih “margina” i centra te njihovih identiteta. Kako napominju iz Kontraakcije, u sva tri grada postoje određene predrasude o načinu i tijeku života unutar centra grada i onog na što se gleda kao na periferiju, a sami stanovnici jedne i druge sredine naglašavaju taj osjećaj međusobne različitosti i većeg ili manjeg odmaka od onog što pojedinačno smatraju identitetom svoga grada. 

Stoga je koncept projekta Performativ usmjeren ka zamjeni pozicija dva stanovnika unutar jednog grada, kroz čija bi se iskustva sagledale relacije “prvih” i “drugih”, centra i periferije. Lingvistički, performativ označava iskaz koji istovremeno opisuje i izvodi radnju. U projektu svaki sudionik eksperimentira nad samim sobom i svojim matičnim prostorom promjenom svoje neposredne mikrosredine postavljajući se istovremeno kao subjekt i objekt istraživanja. Istražuje određeni od prije već značenjski definiran prostor opisujući ga i istovremeno mijenjajući njegovo značenje svojim prisustvom.

Zainteresirani za sudjelovanje u projektu moraju imati prebivalište u navedenim gradovima te biti spremni na dva tjedna zamijeniti svoj stan ili sobu s drugim sudionikom sugrađaninom. Za sudjelovanje u projektu bit će dodijeljena novčana naknada.

Udruga Kontraakcija od sudionika traži redovito bilježenje nove svakodnevice, uz poštovanje prema prostoru domaćina. Odabrani će svakodnevno zapisivati promjene i specifičnosti koje će primijetiti usred promjene životnog prostora, kao i nove stavove, osjećaje i saznanja vezane uz svoj grad i novu okolinu. Sudionici projekta svoje će osjećaje i okolinu bilježiti fotoaparatom, 3G uređajem i mobilnim aplikacijama za obradu teksta, zvuka i slike. Natječaj je otvoren do 9. rujna, a prijaviti se možete preko stranica Kontraakcije

Projekt performativ bit će ostvaren kroz suradnju udruga Kontraakcija iz Zagreba, Šigureca iz Zadra i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika, u produkciji SU Klubtura.

KP / Izvor: Kontraakcija 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano