Čitanje Kapitala

Globalna financijska kriza dala je konzervativnim vladama diljem svijeta alibi za frontalni napad na društvo u cjelini što se, tijekom posljednjih par godina, manifestiralo rezovima u javnom

karl_marx_480

Kroz potrebu da se shvate uzorci recesije, najveće od Velike depresije, ekonomska je kriza obnovila interes za radove Karla Marxa. Reaktivirajući njegove tekstove kao katalizator za diskusiju i djelovanje, u gradovima diljem svijeta posljednjih se nekoliko mjeseci formirao sve veći broj međusobno autonomnih skupina posvećenih čitanju i interpretaciji Marxa. Jedna takva grupa bila je aktivna upravo na zagrebačkom Filozofskom fakulteta tijekom 2009. godine, a za vrijeme blokade istog fakulteta bio je organiziran i kružok Osnove političke ekonomije.

Međunarodna inicijativa već je oformila grupe u Sheffieldu, Londonu i Liverpoolu koje će od ožujka krenuti s čitanjem prvog toma Kapitala, a kao pomoćni alat u tom pothvatu služit će besplatnim on-line predavanjima Davida Harveyja, teoretičara marksizma koji je nedavno u Zagrebu gostovao u sklopu konferencije Nedovršene modernizacije. Također, tom prilikom Harvey je za Kulturpunkt, između ostalih stvari, dao svoje dubinsko viđenje krize u razgovoru koji možete pročitati ovdje.

Ovaj poziv, koji želi potaknuti osnivanje ovakvih kružoka u što većem broju gradova, dolazi od grupe Strategies for Free Education, skupine umjetnika posvećene stjecanju diplomske naobrazbe bez upisa na sveučilište, i diskusijske grupe The Politics and Aesthetics Reading Group iz Liverpoola. 

Izvor: V.M. / Strategies for Free Education

Objavljeno
Objavljeno

Povezano