Čitanje jest otpor

Uz teorijsku i filmsku platformu, ovogodišnji Subversive Festival prvi put u proširenom izdanju predstavlja i onu književnu.

berlin_knjige_630

“Nakladništvo se doista nalazi u nikad goroj situaciji u kojoj preživljavaju samo veliki tržišni igrači kojih je u Hrvatskoj – ako mogu slobodno procijeniti – dvoje, što je jednako broju tržišnih igrača u novinskom izdavaštvu. Svi resori koji su se dužni brinuti o ovim sektorima, umjesto da ih reguliraju i izmijene postojeće stanje, djeluju u smjeru stvaranja svojevrsnog oligopola koji ne samo da kroz svoju djelatnost ima moć filtriranja informacija nego, kako to već ide, služi i kao važan čimbenik u hegemonijskom aparatu neoliberalne države europske poluperiferije”, piše u najavnome tekstu konferencije Mario Kikaš.

Na konferenciji Subverzivna književnost, a koja se održava u sklopu sada već tradicionalnog “Sajma knjiga” Subversive Festivala, gostovat će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. Cilj je ove konferencije poticati kritičko promišljanje o društvenoj i političkoj angažiranosti književnih autora i njihovih djela u svijetu koji se ubrzano mijenja. U kontekstu dubokih političkih i društvenih promjena čini se potrebnim otvoriti raspravu o ulozi, utjecajima i kontroverzama autorskog angažmana u svjetskim zbivanjima, prošlim i sadašnjim. Zadatak je konferencije razmjena i razmišljanja praksi balkanskih i međunarodnih autora o temama koje najviše zaokupljaju književnost i one koji je stvaraju.

Program uključuje panele Angažman pisaca u prošlosti i danas, PEN i angažirana književnost, Kako se to piše angažirano?, Književni angažman: čemu i zašto? te Suočavanje s prošlošću, a u kojima će, među ostalima, sudjelovati Karl Markus Gauss, Christos Chrissopoulos, Nadežda Čačinovič, David Van Reybrouck, Predrag Matvejević, Ivana Sajko, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić i Saša Ćirić. Također, očekuju se, uz tek dva prijevoda, i promocije književnih naslova Borisa Postnikova, Michaela G. Krafta, Maurizzija Lazzarata, Costasa Douzinasa, Yanisa Varoufakisa, Tvrtka Jakovine i Bernada Stieglera.

Uz konferenciju će se u večernjim satima održavati i “SubLit Café” koji će uključivati javna čitanja i diskusije poput Melodija bijede i pobjede Predraga Lucića i Borisa Dežulovića te Pesničenja umjetničke grupe Škart.

Subversive Festival održava se od 4. do 18. svibnja u ZKM-u i Kinu Europa u Zagrebu.

SFF / KP

Objavljeno
Objavljeno

Povezano