Bilješke o Pasoliniju

Prva monografija o poznatom talijanskom pjesniku, redatelju i intelektualcu Pier Paolu Pasoliniju napisana u Hrvatskoj, izlazi iz tiska u izdanju nakladničke kuće Meandar.

pp_pasolini_480

Knjiga se dotiče svih područja kojima se Pasolini kao umjetnik i intelektualac bavio: prvih rimskih romana, takozvane “civilne” poezije, esejističkog rada i novinskih članaka te uspješne i u mnogočemu izuzetne redateljske karijere.  

Uz opis talijanskog društva u drugoj polovici dvadesetog stoljeća (ubrzana industrijalizacija, migracije s talijanskog Juga na Sjever i iz sela u gradove, nastanak potrošačkog društva, tiha diktatura televizije, antropološka mutacija Talijana) knjiga donosi i uvid u Pasolinijev privatni i intelektualni život. Otkriva nam se tako senzibilan i angažiran intelektualac koji prepoznaje promjene u talijanskom društvu, čita znakove te postavlja prava pitanja, i koji je, ostajući vjeran svojoj umjetnosti, otvoren i spreman da svjedoči i tumači do posljednjeg trenutka svojeg života.   

Valter Milovan (Pula, 1975), autor monografije Bilješke o Pasoliniju, radio je kao novinar kulture u Glasu Istre. Danas je viši asistent na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, na Odjelu za humanističke znanosti, Odsjeku za romansku i klasičnu filologiju gdje asistira na kolegijima iz talijanske književnosti. 
Izvor: Meandar

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano