Bauk filozofije

Od Platona naovamo sukob filozofije i sofistike predstavlja primarnu shemu kako da se promišlja odnos istinitog i lažnog.

piše:
Vatroslav Miloš
mama_znak_630

Filozofski skup Sofistika: snaga lažnog održava se u MaMi od 27. do 29 lipnja, a radi se o petom u nizu skupova koje je od 2009. naovamo organizirao Multimedijalni institut

“Sofistika, kaže Barbara Cassin, je bauk filozofije… i poput sablasti se uvijek iznova javlja u novim oblicima. Od klasičnog skepticizma do modernog empirizma, historijskog materijalizma, ničeanske genealogije, psihoanalize, lingvističkog obrata, dekonstrukcije ili ne-filozofije – nasljeđe sofistike je moćni podzemni tok filozofijske autentičnosti. Što znači odnos istinitog i lažnog, ne više i ne samo kao pogled unatrag na intelektualnu historiju, već kao pitanje budućnosti filozofije?”, stoji u najavi skupa. 

U radu skupa sudjeluju Barbara Cassin, Ray Brassier, Nathan BrownMladen Dolar, Alberto Toscano, Julie Beth Napolin, Sami Khatib, Alexi Kukuljevic i Tzuchien Tho, a skup je, poručuju organizatori, istraživačkog karaktera – kako u uže filozofskoj, ali i u estetičkoj i političko-teorijskoj domeni – pa se stoga očekuje participacija na predavanjima i u moderiranim diskusijama.

Skupu Sofistika: snaga lažnog prethodili su Materijalizam 21. stoljeća (2009.), Ostaviti život za sobom: vitalizam i antivitalizam u suvremenoj filozofiji (2011.), Umjetnost pojma (2012.) i Moderna, na kraju krajeva (2013.). 

Detaljan program skupa potražite ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano