VIDEO: Arhiv kriznih praksi

Pojedinačni i grupni intervjui u Arhivu dokumentacija su jednog izvanrednog razdoblja i sredstvo zagovora za sustavnije i osjetljivije javne politike u budućnosti.

razgovaraju:
Sirovica, Ostojić, Mrakovčić
arhiv_screenshot_630

Polje kulture u proteklih je nekoliko godina, a posljednje pandemijske godine pogotovo, doživjelo dubinsku transformaciju. Umjetničke prakse, primarni medijator ideja, potreba i zahtjeva nezavisnog polja, prešle su u digitalno izdanje, a nakon medijskog prostora refleksija o njima izgubila je i fizički prostor za razmjenu ideja o potrebama i zahtjevima koje postavljaju. Istovremeno je imperativ razvoja publike postao zahtjev da se osiromašeno polje kulture i umjetnosti angažiranije postavi spram uključivanja ranjivih skupina u društvo, dok isti zahtjev ne postoji prema institucijama vlasti. Organizacije civilnog društva u kulturi, percipirane kao one koje samovoljno sagorijevaju, prestaju biti vrijedan resurs za društvo u cjelini jer se donatorskim odlukama, nikako sustavnim politikama, iscrpljuju na segmentu koji nije društveno relevantan.

Tijekom 2021. godine vodili smo video intervjue s dvadesetak kulturnih radnica i predstavnica raznih kulturnih organizacija iz Hrvatske i regije, kojima smo dokumentirali različite načine nošenja s pandemijom i njenim posljedicama. Snimljene videe okupili smo u formatima grupnih i pojedinačnih intervjua koji odgovaraju na četiri osnovne teme: ključni moment pandemije, prostori za kulturu, uloga solidarnosti i dijeljenja, prioritet za budućnost. Takav Arhiv kriznih praksi funkcionira podjednako kao dokumentacija jednog izvanrednog razdoblja te kao sredstvo zagovora za sustavnije i osjetljivije javne politike u budućnosti.

U videima su sudjelovali Alba Çakalli (DokuFest), Hana Juranović (Bacači Sjenki), Ivana Slunjski (istraživačica u području izvedbenih umjetnosti), Marta Džaja (Udruga za promicanje urbane kulture A.R.L.A.), Matko Vlahović (novinar u kulturi), Mira Sekereš (Udruga za promicanje kulture plesa Plesni studio Shine), Mistral Majer (Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO), Nikola Faller (Udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu Slama), Sara Ercegović (Živ Žar Žur / Žen), Tijana Spasovska (Jadro Association / Јадро Асоцијација / Jadro Asociacioni), Ana Kovačić (WHW – što, kako i za koga/ what, how and for whom), Ares Shporta (Lumbardhi Foundation), Dubravko Matanić (Drugo more / Molekula), Ivana Pejić (Multimedijalni institut / net.kulturni klub MaMa), Jelena Stević (Nezavisna umetnicka asocijacija Remont), Kornel Šeper (Udruženje za razvoj kulture URK / Močvara), Luka Knežević (Kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka), Miljenka Buljević (Udruga za promicanje kultura Kulturtreger / klub Booksa), Polona Torkar (Asociacija / Radio Študent).

S njima su razgovarale Hana Sirovica, Luka Ostojić i Matija Mrakovčić, a videe su snimili, montirali i producirali Nina Klarić i Siniša Koprivnjak. Svi su videi dostupni za pregledavanje, preuzimanje i dijeljenje na Vimeo kanalu Kulturpunkt.hr.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano