Šta će mi više kad je ona sa mnom tu

Prošli tjedan smo se, ta ljetna TV shema i ja, zatekle u nesvakidašnjoj simbiozi. Sedam dana kuće, muzike, kompjutora, knjiga, mobitela, zvrkanja po balkonu...

piše:
Marija Andrijašević
csi

Piše: Marija Andrijašević

Ljetna TV shema je… pa najblaže rečeno jedna od mogućih posljedica kišnog razdoblja ako obitavate na moru ili jedna od mogućih posljedica dosade i izostanka zimskih događanja ako obitavate po kontinentu. Ako ste lijenčina i cijeli dan, bilo ljeto ili zima, provodite ispred televizije, ljetna TV shema za vas će značiti samo moguću pojavu nervoze jer ste sve to odgledali proteklih devet mjeseci. Ako niste lijenčina nego zarobljenik vremenskih uvjeta i geografskog položaja, evo vodič kroz jedan dan ovogodišnje, nikad istije nego prije, al’ mnogo stresnije ljetne TV sheme.

Prošli tjedan smo se, ta ljetna TV shema i ja, zatekle u nesvakidašnjoj simbiozi. Sedam dana kuće, sedam dana muzike, kompjutora, knjiga, mobitela, zvrkanja po balkonu, gledanja u Kaštelanski zaljev s prozora, kadriranja brodogradilišta i zalaska sunca i previše, ali zbilja previše televizije.

Dan započinje reprizom Oprah, koja me u deset ujutro priprema da oborim svijet. Svakako. Poslije podnevnog dnevnika slijedi mini-britanska serija, ali pravi zalogaji sheme tek dolaze. Imam neki destruktivni klik na tinejđerske serije. Zašto? Za početak, ljudi od 25 godina glume tinejđere, a oni od 35 njihove roditelje. Radnja je ljubav tinejđera koja je neodrživa zbog modernih, klasnih razlika. Koliko god novca imali ili nemali -; životi su im nikakvi, na koliko god kul koncerata išli i što god radili, opet im ništa ne ide od ruke. Majke su im ili presvete kućanice ili posrnule alkoholičarke, do kraja promiskuitetne ili moralno rastrgane (buduće) varalice vlastitih muževa, a muževi ili totalni niškoristi ili, vjerovali ili ne – sociopati s čvrstim obiteljskim vrijednostima. A dobro, ne kažem ja ništa, možda sve to zbilja je tako u dalekoj Americi, al’ teško mi je bilo zagristi u to još onda kad su me prali pubertetski valunzi. Samo što se onda gledala Felicity, koja je, kad je usporediš s ove dvije serije, zapravo bila gledljiva. Osim četvrte sezone kad si izbrije glavu, glupača jedna! Nagledali smo ih se tri godine unatrag, i Tree Hilla i O.C.-a, ali eto reprize od 14 do 15.30h svakog dana osim nedjeljom, jedne za drugom, sve dosad prikazane sezone zaredom. Te serije mi ponekad legnu samo zato jer znaju ubosti dobar soundtrack za raspoloženje. Dok čitam novine ili spremam ruksak za odlazak na more uvijek s ekrana krene neka poznata melodija jednog od šugavih indie bendova koje slušam. A život mi uopće ne nalikuje njihovom. Možda da se preselim u Ameriku? Ljeto je debelo na izmaku i ako dosad niste gledali ove dvije serije -; ni ne morate. 

Na drugom programu, poslije dosadnog Aliasa u 16.30h ide Stažist a.k.a. Scrubs, jedina humoristična serija koja se prikazuje na televiziji, a da je zapravo humoristična. Bile bi dvije da Nova TV nije reprizirala do kraja Willa i Grace. Stažista je sredinom tjedna zamijenila dosadnjikava druga sezona serije Dva i pol muškarca u kojoj, osim tolikog broja muškaraca, možemo pratiti i morbidnu, fizičku preobrazbu Charleyja Sheena u oca mu Martina. A zna biti i smiješna, barem od onog što se uspjelo pogledati.

Ljubav u zaleđu ili Crna Guja? Ta jednodnevna popodnevna dilema. Hrvatska sapunica vs. engleski humor? Ja ću izabrati Crnu Guju, ne zato jer mi hrvatske sapunice nisu ćef nego zato jer se Crna Guja prikazuje odmah poslije Dva i pol muškarca, a i nekako je…hm, kultna? Pa, čemu se onda truditi klikati po daljinskome? Ljubav u zaleđu sam, ne budi lijena, odgledala preko godine i to još prošle. Prvu, pa poslije prve svaku petnaestu i kraj. Radnju između sasvim je solidno upotpunio TV raspored i kratki opis što će se događati taj dan. I nisam ja Ljubav u zaleđu ciljano gledala. Te naše sapunice toliko su podmukle da su se same nametnule kroz medije. Ne samo da su se prikazivale na televiziji, nego su dobile i medijsku pratnju po časopisima. Zvijezde sapunica u intervjuima vrište sa svih naslovnica mjesečnika, tjednika i novinskih TV priloga, a baš predvečer, kad članovi prave hrvatske obitelji pričaju o tome kako su proveli dan, kreće sapunica koju moramo vidjeti jer svi toliko viču o njoj kao o nečem što se mora vidjeti. I ništa više. Situacija koja je tokom godine izvan naše kontrole i u kojoj smo bespomoćni, pa joj se bolje prepustiti ako nas dohvati. Iako se ljeti bez problema ignoriraju, ustvari su i neprimjetne, jer su preteške i pomalo bajkovite za lagane ljetne dane u kojima smo i brigama unatoč bezbrižni.

Predvečer sam još uvijek na HTV-u iako postoji nekakvo upadanje u ljetni program Nove TV da se pogleda Cosby Show i Dnevnik. Uboli su s tim Dnevnikom. Totalno CNN-ovski s prodornim pogledima i sugestivnim guranjem ramena voditelja koji mi ne daju da se vratim na Dnevnik s Prisavlja. No dobro. Poslije obaju Dnevnika dolazi nešto što se zove… Ne, nije Hloverka Novak Srzić nego hrvatske (humoristične) serije. Hloverka je negdje nestala, ali Naša malu klinika nikako da nestane s Nove TV. Tu seriju preskačem i mijenjam za CSI Las Vegas na drugom programu HTV-a. Ludu kuću također preskačem. Nije me zainteresirala ni tokom godine, ali zato Bitange i princeze ne preskačem. Ima nešto u Bitangama i princezama što budi nadu u hrvatski sit-com. Smiješni su, da. I efikasno poprave štetu koju je sposoban nanijeti Cimmer Fraj, ako si ga priuštite, s lošim scenarijem i redovito katastrofalnom radnjom i scenografijom.

Ljetna TV shema započinje s reprizama svega i svačega, a ponekad se dogodi da se repriziraju serije koje su gledatelji tražili, kao što se dogodilo s Oz-om, a ponekad se dogodi da se repriziraju, eto, serije čije bi repriziranje naizgled bilo idealno, al’ kad se s repriziranjem krene ispadne apsolutni kaos. Ponedjeljak je dan kad takav kaos izazovu reprize CSI Las Vegas i CSI Miami. Što se kriminalističkih ekipa iz Las Vegasa i Miamija tiče, dvije televizije daju najbolje od sebe baš ponedjeljkom. Otprilike to ovako izgleda: na drugom programu HTV-a prikazuje se premijerno početak 7. sezone CSI Las Vegas u 20.05h, dok na RTL-u prikazuju 1. (ili već sad 2. sezonu?) iste serije, poslije koje odmah kreće i 2. sezona CSI Miami. Čim ekipa iz Miamija završi svoj posao, na drugom programu HTV-a opet kreće ekipa iz Miamija oko 22.30h, ali sada u 4. sezoni, a donedavno je u isto vrijeme išla ekipa iz Las Vegasa, ali u 6. sezoni, koja se preklapala s Las Vegas ekipom iz 7. sezone, koja je išla dva sata ranije. Pa ako ste željeli sve nekako kronološki poredati -; mogli ste zaboraviti na to. I ne, tu nije kraj! Slijedi repriza na RTL-u, a repriziraju oko 23.30h baš CSI Las Vegas iz 2. sezone, a čim ta epizoda završi, započinje repriza CSI Las Vegas ekipe iz 7. sezone na prvom programu HTV-a, prikazane par sati ranije na drugom programu. I ovo uopće ne zbunjuje, ne! Da bi nas se zapravo zbunilo, nedostaje CSI New York. Al’ opet vam ništa nije jasno, priznajte! U redu je, povezat će se već ta radnju. Jednom. Nekako. 

Nova TV u večernjim satima nudi “serije za žene”. Uvod u anatomiju i Seks i grad. Na obje bacam oko. Na prvu zato jer sam izbjegla stopostotno emancipiranje i jer volim kad mi srce zatitra na trulu romantiku, a drugu zato jer bih se željela sto posto emancipirati i smanjiti aritmične ispade srca. Pričam bezveze, dobre su serije, treba ih gledati. Završavaju baš kad se na drugom programu prikazuje Oz, a ponekad i ranije kad se prikazuje i serija 24. Jack Bauer nije moj tip umiranja muški. John McClane je to odradio bolje u samo tri filmska nastavka i bez tehno stvarčica za detektiranje terorista. A priča se da će uskoro i četvrti.

Filmovi se prikazuju i repriziraju uvijek, tokom cijele godine i repriziraju se uglavnom oni lošiji ili nekakvi tzv. blockbusteri. Ništa drugačije nije dala ni ljetna TV shema koja se ponedjeljkom na HTV-u osvrće na hrvatski film, a i nekakve filmove koje najavljuje pod sloganom Ljetni hit. Ponedjeljkom, dakle, bude (dobrih) filmova, ali nekako odudaraju od same ljetne TV sheme, jer se filmove prikazuje u reprizira tokom cijele godine. Sapunice su nestale s televizije i broj im je sveden na samo jednu po televiziji! Promjena koja se dogodila kasnije, jer prije nekako nije ni mogla. Napokon smo došli do reda dokumentaraca, mozaik emisija i crtića koji ipak dominiraju na HTV-u, a popunjavaju rupe između serija i filmova. Od nabrojanog trojca nisam baš obraćala pažnju na mozaik emisije koje su se preselile, kao i proteklih par godina, na more. Od crtića pozdravljam povratak Corta Maltesea. I gdje je s RTL-a nestao Dexter? Najbolji crtić za odrasle i djecu i ne sjete ga se, pokraj svega što repriziraju, uvrstiti na ljetnu TV shemu! Al’ ima li RTL uopće ljetnu TV shemu?

Nešto na što uvijek obratim pažnju jesu reprize na RTL-u. Jedina televizija u nas koja reprizira bilo ljeto bila zima. Kod njih repriza uvijek ima, ima ih toliko da ili prebacim na neki drugi program ili ugasim televiziju. Televizija koja ljetnu TV shemu primjenjuje na cijelu godinu. Repriziraju sve osim Exkluziva, Exploziva i Vijesti. I Dextera… Jedino čime me RTL zalijepio za program su Vatreni dečki, ali samo početak treće sezone kad glavni lik razbije brata, onako svjetski, jer je shvatio da mu mulja sa uskoro bivšom ženom. Ako otkupe četvrtu sezonu sad na jesen, svakako gledajte. 

Ponedjeljak je, uglavnom, bio jako naporan dan. Nastavilo se tako na cijeli tjedan, Nova TV je šibala najave za jesensku programsku shemu (što ustvari rade cijelo ljeto) i za Showtime, najnoviju verziju Story Supernova Music Talent Showa iz 2003., godine kad sam i ja još uvijek bila tinejđer. I dalje se trude s Nad lipom 35, što razumijem, jer svijet je okrutan, okrutniji no jučer. Toliko okrutan da će RTL, evo svaki trenutak, krenuti s najavama za četvrti po redu Big Brother, a Vlatka Pokos možda dobiti svoje mjesto pod televizijskim suncem. A ja sam se, pripremajući za još jedan odlazak na more uhvatila kako pjevušim svoju omiljenu pjesmu zadnjih dana: Šta će mi više, kad je ona sa mnom tu, ja gledo bi ju cijeli dan, samo nju… uhuhu hu hu… (http://youtube.com/watch?v=oDqxIKfuyVM).


Objavljeno
Objavljeno