Fragmenti scene: SKUC kao prostor slobode

O novoj sceni koja se krajem 80-tih stvarala u zagrebačkom SKUC-u govori tadašnji urednik kazališnog programa Goran Sergej Pristaš.

pripremio:
Kulturpunkt
Dizajn: Studio imitacija života (Darko Fritz i Željko Serdarević)

Krajem 1980-ih, zagrebačka omladinska kultura zaživjela je punim plućima u novim prostorima izgrađenim ili opremljenim za Univerzijadu, kao što je bio Omladinski kulturni centar otvoren u Teslinoj, a pod kojim je djelovao niz kulturnih i klupskih prostora u gradu. Nešto dalje od centra, jedna nova scena počinje se stvarati u Studentskom kulturno-umjetničkom centru (SKUC), koji je također novoizgrađen i opremljen za Univerzijadu, a činili su ga kino-dvorana (namijenjena i za kazalište), plesna dvorana (koja je služila za plesne radionice, a povremeno i za disko večeri), galerija i koncertna dvorana Pauk. O tadašnjim događanjima u SKUC-u govori Goran Sergej Pristaš, urednik kazališnog programa SKUC-a u periodu kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

Goran Sergej Pristaš dramaturg je i redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Suosnivač i član BADco.-a, kolektiva za izvedbene umjetnosti. Programski koordinator u Centru za dramsku umjetnost (CDU) od 1995. do 2000, prvi glavni urednik (1996-2007) Frakcije, časopisa za izvedbene umjetnosti. Jedan od pokretača projekta Zagreb – Kulturni kapital Europe 3000. Od 1989. do 1992. bio je direktor SKUC teatra, 1993. dramaturg i član umjetničkog vijeća &TD teatra, od 1994. do 1999. dramaturg kazališne skupine Montažstroj.

***

Video je dio programa Abeceda nezavisne kulture, kontinuiranog i dugogodišnjeg projekta bilježenja, dokumentiranja i istraživanja sadržaja i praksi nezavisne kulturne scene.

Razgovarala: Hana Sirovica

Vizuali: Studio Imitacija Života (Darko Fritz i Željko Serdarević), Boris Bakal (privatna arhiva)

Montaža i postprodukcija: Kyril Rubinstein

Tekst čitao: Tomislav Zorić

Objavljeno
Objavljeno

Povezano