Kulturpunkt u eteru: Kako zamišljati scenarije budućnosti?

Što oblikuje naše vizije budućnosti, na koji način im pristupa znanstvena zajednica, a koju ulogu u tim projekcijama imaju umjetničke prakse, tema je nove epizode Kulturpunkta u eteru.

FOTO: Christof Timmermann / Flickr

Suvremenom čovjeku teško je ostati imun na društvene, tehnološke i ekološke situacije kojima smo okruženi. Kako zamišljati scenarije budućnosti u svijetu klimatskih promjena i nadolazećih katastrofa, u svijetu sve većih ekonomskih nejednakosti, u svijetu opetovanih kriza? 


O sve češćim distopijskim vizijama i mogućnostima utopijskog zamišljanja budućnosti te promjenama koje očekuju društvo u građenju otpornosti na moguće katastrofalne scenarije, razgovarali smo s Mladenom Domazetom, znanstvenim suradnikom na Institutu za filozofiju i istraživačem na Institutu za političku ekonomiju, Marijom Brajdić Vuković, sociologinjom znanosti i tehnologije i višom znanstvenom suradnicom na Institutu za društvena istraživanja, dizajnerima Ivicom Mitrovićem i Olegom Šuranom sa splitske Umjetničke Akademije te s Dorom Sivkom, koordinatoricom aktivističke grupe i potpredsjednicom Zelene akcije.

U emisiji smo čuli i pjesmu Zapisi iz vode autorice Monike Herceg objavljenu u zbirci Homo climaticum, u interpretaciji Petre Krolo te skladbu Soft Temple II Nike Mihaljevića.

Emisija je objavljena u okviru projekta Rekultivacija, sufinanciranog sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Premijerno je emitirana na Radio Rojcu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano