Abeceda nezavisne kulture: Javna knjižnica

O univerzalnom pristupu znanju za svakog člana društva, aktivaciji taktičkih arhiva te umjetnosti kao infrastrukturi znanja razgovaramo sa Sabinom Sabolović i Marcellom Marsom.

U katalogu Povijesti, ideja Javne Knjižnice kategorizirana je kao fenomen na koji je ljudski rod ponosan. Kao i javno financirano obrazovanje, zdravstvo, znanost, Deklaracija o ljudskim pravima, wikipedija, slobodni softver… No, važnost tih gotovo nevidljivih temelja društvo počinje priznavati tek kada počnu nestajati. Intenzivna komercijalizacija obrazovanja proteklih desetljeća i aktualne mjere štednje žele izbrisati prostor zajedničkog, a režim intelektualnog vlasništva iskorijeniti i samu ideju o univerzalnom pristupu znanju za svakog člana društva. Dostupnost znanja koje je donijelo internetsko doba, suprotno očekivanjima, samo je produbilo jaz. Stoga je cilj Javne knjižnice izgradnja decentralizirane komunikacijske mrežne platforme za razmjenu znanja gdje obrazovanje gubi komercijalnu notu, a knjižničar može biti svatko. Svatko može sudjelovati u održavanju kolektivne memorije i stvaranju alternativne perspektive.

Projekt Javna knjižnica, koji vode Tomislav Medak i Marcell Mars, obuhvaća s jedne strane razvoj softvera radi jednostavnijeg dijeljenja knjiga, poput let’s share books koji omogućava da knjige iz vaše zbirke na Calibreu dijelite na otvorenom internetu. Druga dimenzija projekta je otvaranje javne rasprave o praksi dijeljenja elektroničkih knjiga na internetu kao o dominatnoj društvenoj praksi o kojoj treba raspravljati, a ne prešućivati je. Definicija javne knjižnice obuhvaća univerzalni pristup znanju, katalog i knjižničara odnosno knjižničarku. Što se dogodilo s javnom knjižnicom nakon interneta te kako može nestati javna knjižnica, objasio je Marcell Mars. 

U Zagrebu je krajem svibnja u Galeriji Nova otvorena izložba pod nazivom Javna knjižnica, nastala u suradnji projekta Javna knjižnica, kustoskog kolektiva Što kako i za koga/WHW te Multimedijalnog instituta. Na izložbi su, između ostalih, predstavljeni slobodni digitalni repozitoriji Library Genesis (s 2 milijuna knjiga i članaka), Aaaaarg.org (s 50 000 knjiga i članaka), katalog knjiga koji je u Mami digitaliziran na DIY skeneru pod nazivom Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K) te digitalizirani časopis Praxis. Izložba je otvorena do 13. lipnja. 

O konceptu izložbe u Galeriji Nova razgovarali smo sa Sabinom Sabolović, članicom kustoskog kolektiva, koja je govorila i o izdanjima Javne knjižnice u sklopu dosadašnjih projekata WHW-a, Draga umjetnosti u Ljubljani i Londonu te Stvarno korisno znanje u Madridu i Zagrebu. Također, izložba Javna knjižnica u prostoru Galerije Nova raniju temu umjetnosti kao infrastrukture znanja nadopunjava temom aktivacije materijala taktičkih arhiva. Što su taktički arhivi i što podrazumijeva njihova aktivacija objašnjava Marcell Mars, a predstavljamo arhive MayDay Rooms (London) i Učitelj neznalica i njegovi komiteti (Beograd). WHW je kurirao i virtualnu izložbu na sajtu projekta Javne knjižnice te koristio resurse repozitorija UbuWeb i Monoskop, koje je predstavila Sabina Sabolović.

Nastavak Javne knjižnice kreće 18. lipnja i posvećen je godišnjici Oluje. Izložba/akcija trajat će do 9. srpnja, a Javna knjižnica i WHW pozivaju sve koji još uvijek čuvaju knjige koje su izbacivane iz knjižnica tijekom 1990-ih, da ih donesu u Galeriju Nova gdje će biti skenirane i dostupne u novopokrenutom internetskom arhivu. Više o akciji poslušajte u emisiji.

Abeceda nezavisne kulture u eteru Radio Studenta emitirana je četrnaest puta od listopada 2014. do lipnja 2015, nastaje u suradnji s Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture, a sljedeća je emisija na rasporedu na jesen. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano