ABC: Širenje krugova suradnje

Sa Sabinom Sabolović, članicom kustoskog kolektiva WHW, razgovarali smo o važnosti podržavanja umjetničkih (i drugih) praksi koje izravno dotiču društvena i politička pitanja.

autor:
Radio Student
priče, privremene_630

WHW – Što, kako i za koga

Autor: Radio Student

 

Posljednjih mjeseci pratimo otvoreni obračun u kojem se jedan najznačajnijih prostora nezavisne kulture u Zagrebu, ali i puno šire, stavlja u direktnu službu ignorantske – ako ne i maliciozne – birokratske aparature. Priča o urušavanju SC-a kao mjesta ustrajnog promicanja umjetničke inovacije i kritičkog promišljanja kulturnih, društvenih i političkih pitanja pokazatelj je i općeg trenda konzervativnog zatvaranja horizonata, suprotno svim nastojanjima aktera nezavisne scene u posljednjih dvadesetak godina. Takvi trendovi iznova pozivaju na promišljanje mogućnosti transformacije institucija s nezavisnih pozicija, kao i “introspekciju” djelovanja samih organizacija čiji je rad usmjeren na promjenu tih horizonata. 

Jedna je to od tema o kojoj smo u emisiji Abeceda nezavisne kulture razgovarali sa Sabinom Sabolović, članicom kustoskog kolektiva WHW – Što, kako i za koga, koji od samog početka svojeg rada inzistira na repolitizaciji umjetnosti, kroz podržavanje umjetničkih praksi koje izravno dotiču društvena i politička pitanja. “Devedesete godine obilježene su nacionalizmom, ksenofobijom, gubitkom radničkih i ženskih prava i amnezijom socijalizma. Tada je to izgledalo kao izvanredno stanje, danas vidimo da je riječ o europskoj normi”, ističe Sabina u prisjećanju na prvu izložbu, postavljenu u povodu 152. obljetnice Komunističkog manifesta. Uvid u rad kolektiva od tada do danas sa slušateljima je podijelio kustos i kritičar Marko Golub, koji WHW drži najznačajnijim kustoskim kolektivom u Hrvatskoj, ujedno i najprepoznatljivijim na internacionalnoj sceni.

Važnost inzistiranja na društveno-političkom kontekstu jedan je od razloga zbog kojeg kolektiv ustrajno njeguje suradnje i izvan područja suvremene umjetnosti. O onoj recentnoj, vezanoj za razvijanje društveno-kulturnog centra kroz platformu Upgrade govorila je Iva Zenzerović iz zagrebačkog Centra za mirovne studije. Riječi je bilo i o aktualnim projektima kolektiva, poput WHW Akademije te suradnje s poznatim redateljem Želimirom Žilnikom na pojektu Shadow Citizens, o kojima više možete čuti u Abecedi nezavisne kulture emitiranoj 7. studenog na valovima Radio Studenta. Emisiju su uredile i vodile Dunja Kučinac i Ivana Pejić, a realizirao Filip Talijić

Abeceda nezavisne kulture je projekt bilježenja razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj koji od 2009. godine provode portal Kulturpunkt.hr i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na Radio Studentu slušate istoimenu emisiju kojoj je cilj približiti aktivnosti dokumentiranja širem slušateljstvu te otvoriti problemska polja arhiviranja i historiziranja nezavisne scene.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano