ABC: Sedam dana za ženu

Multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić, koja problematizira negativan utjecaj Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj, otvorena je u galeriji Filodrammatica.

autor:
Radio Student

Autor: Radio Student

Zdravo Marijo, milosti puna izložba je riječke umjetnice Milijane Babić temeljena na umjetničkim akcijama u javnom prostoru izvedenim tijekom 2016. godine te istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine. Umjetnička akcija 7 dana za ženu nastala je kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu “40 dana za život” u suradnji s građankama i građanima Rijeke i SOS telefonom Rijeka. Akcija u formi protesta započela je ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nasuprot moliteljima spomenute inicijative, nastavljajući se narednih dana ispred državnih institucija i Katedrale Sv. Vida, a završila je na Međunarodni dan žena ispred Gradske uprave na riječkom Korzu.

 

Milijana Babić diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu (Južnoafrička Republika) i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani, a od 2007. do 2014. godine surađivala je s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je riječkog udruženja umjetnika Delta 5. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a sa švedskom umjetnicom Idom Hansson u lipnju 2015. godine primila je nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti u periodu 2013. i 2014. godine, za izložbu Put yourself in my place u produkciji Drugog mora.

Izložba je otvorena u galeriji Filodrammatica do 2. prosinca. Intervju s Milijanom Babić emitiran 21. studenog u eteru Radio Studenta pripremile su Sunčana Doričić i Ema Pavlović, a realizirao Ivan Kolar.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano