Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga – PING

Kako bi potaknuo istraživačko novinarstvo, koje predstavlja važan alat u borbi protiv političke korupcije i raskrinkavanja moćnika, Gong je raspisao natječaj za istraživačke priče.

Povodom Međunarodnog dana demokracije, PING (Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga) fond i ove godine raspisuje natječaj za novinarske priče. Tako Gong nastavlja podržavati istraživačko novinarstvo u službi javnog interesa.

“Kako bi potaknuo istraživačko novinarstvo, koje predstavlja važan alat u borbi protiv političke korupcije i raskrinkavanja moćnika, Gong je tijekom 2023. godine putem PING fonda financijski podržao niz istraživačkih novinarskih radova – poput tekstova Hrvoja Šimičevića o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnica u Crkvi.

Unatoč krizi novinarstva i tehnoloških promjena koje su smanjile prihode medija na tržištu, pritisaka oglašivača te netransparentnog financiranja medija proračunskim sredstvima, potrebno nam je što više istraživačkih novinarskih tekstova. Stoga Gong podržava istraživačko novinarstvo jer budnije i temeljitije od ostalih novinarskih formi nadzire odgovornost onih kojima su povjerene ovlasti i moć nad drugim ljudima i dobrima, razotkrivajući nepravilnosti i zloupotrebu na svim razinama moći, u svim područjima života”, poručuju u natječaju iz Gonga.

Istraživački novinarski radovi financiraju se u iznosu od 650 do 1.300 eura. O odobrenju projekta i dodjelama potpora odlučuje četveročlano povjerenstvo, u čijem se sastavu nalaze Slavica Lukić, Tena Perišin, Dario Špelić i Oriana Ivković Novokmet. Prijave tema radova za elektroničke publikacije otvorene su za novinare i novinarke te studente i studentice novinarstva. Moguće je prijaviti projektni prijedlog i kao tim, ali samo uz definiranje voditeljice tima, koja je odgovorna za realizaciju projekta.

Prijaviti se možete ispunjavanjem online formulara, koji je dostupan ovdje. Rok je 30. rujna.


Povezano