Erste fragmenti 12

Dvanaesto izdanje natječaja Erste fragmenti poziva mlade umjetnike do 30 godina te studente akademija likovnih umjetnosti da prijave svoje radove.

Posrijedi je tradicionalni projekt Erste banke kojim pruža potporu mladim umjetnicima te omogućava afirmaciju njihovog stvaralaštva, i to otkupom umjetničkih djela te dodjelom novčanih nagrada i stipendije. Novčanu nagradu Grand Prix u iznosu od 10.000 kuna dobit će umjetnik čiji rad (skulptura, slika, grafika ili instalacija) stručni žiri proglasi najboljim, a istom će se umjetniku omogućiti i samostalna izložba. Također, dodjeljuje se i posebna nagrada po odabiru publike u iznosu od 3.000 kuna te jedna godišnja stipendija u visini od 1.000 kuna mjesečno za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu. 

Djela za otkup odabrat će stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka

Otkupom umjetničkih djela Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Zato će se po završetku natječaja organizirati izložba u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, gdje će svi otkupljeni i nagrađeni radovi biti izloženi.

Ovogodišnji početak ciklusa Erste fragmenata obilježit će i samostalna izložba lanjske pobjednice Lane Stojićević, čije je otvorenje predviđeno 3. ožujka u Galeriji Kranjčar.

Natječaj „Erste fragmenti“ organizira se od 2002. godine, a u prethodnih 11 izdanja otkupljeno je više od 150 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova,  poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene. 

Prijave za natječaj za otkup radova, kao i prijave za stipendiju treba poslati do 25. ožujka 2016. na adresu:

Erste&Steiermärkische Bank d.d.

“Erste fragmenti – otkup djela”

Sektor marketinga

Ulica Ivana Lučića 2

10000 Zagreb


Povezano