Održiva elektronika

Radionicu pod nazivom "Biohakiranje vode" vodi slovenski biohaker Kristijan Tkalec.

Radionica će biti održana u petak i subotu, 24. i 25. lipnja s početkom u 18 sati u Radioninom labu i na otvorenom (prema dogovoru).

Na ovoj dvodnevnoj radionici polaznici će naučiti raditi jednostavne elektroničke sklopove koji će biti pogonjeni električnom energijom iz  blata i otpadnih voda. Bakterije koje žive u vodi i blatu mogu pod određenim uvjetima proizvoditi električnu energiju. U simbiozi između nas i prirode (u ovom slučaju vode i bakterija) i mi ćemo dobiti ono što trebamo, no i oni će dobiti ono što trebaju bez narušavanja zakonitosti prirodne ravnoteže i onečišćavanja. Polaznici će tako naučiti kako izraditi nekoliko mikrobnih stanica za gorivo i povezati ih s elektronikom sa svrhom napajanja.

Kristijan Tkalec diplomirani je biotehnolog i voditelj BioTehne – laba za biohakiranje u Ljubljani, te suosnivač Akademije za znatiželjne i Rampa laboratorija. Bavi se razvojem edukacije i radionicama za djecu, mlade i odrasle na područjima DIY biotehnologije, hakiranja hrane i open source elektronike.  Do sada sudjelovao na nizu međunarodnih festivala i događanja vezanih za biohakiranje i BIOart. Sudjelovao u projektu Seeker zajedno s Angelom Vermeulenom u Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani. S umjetnikom i biologom Brendonom Ballengéeom sudjelovao u projektu koji je tematizirao mutacije žaba. Do sada sudjelovao kao voditelj radionica na događanjima poput Lab Easy u Londonu (VB), Hack-a-taq u Lousanne (CHE), Republika u Rijeci (HR), Velesajmu kulture u Zagrebu (HR), Međunarodnom studentskom tjednu u Beogradu (SR), Ckster festivalu u Bernu (CHE) i mnogim drugim. Vrlo često sudjeluje u kolaborativnim projektima sa slovenskim intermedijalnim umjetnicima. Područje rada uključuje: DIY biologija i BIO lab, fermentacija, open source hardware, Arduino, samoodrživi sustavi, građanska znanost…

Prijaviti se možete do 20. lipnja točno u ponoć, a sve informacije potražite ovdje.


Povezano