Kreativno mapiranje senzora

Radiona.org poziva sve zainteresirane na radionicu pod vodstvom Ivana Marušića Klifa i Igora Brkića.

“Na radionici ćemo se baviti problemom korisničkog sučelja – interface-a kojima se služimo pri kontroli audio/video uređaja i programa. Konkretno, fokusirat ćemo se na razne načine na koji podatke sa senzora/potenciometara možemo kreativno mapirati s ciljem da ostvarimo kvalitetniju kontrolu audio/video sadržaja. Uobičajena situacija koja se pojavljuje pri spajanju senzora / kontrolera na razne harverske i softverske instrumente je da premda su tehnički uređaji uredno spojeni, kombinacija baš i nije jako spretna za kreativno izražavanje – gumbi su često preosjetljivi, podaci sa senzora previše “divljaju”, orijentacija potenciometra je pogrešna, itd. Na radionici ćemo kroz primjere objasniti nekoliko jednostavnih principa pomoću kojih senzore i potenciometre možemo natjerati da puno bolje “sviraju” – smoothing/averaging, value splitting, routing, inversion, treshold triggering, itd. Radit ćemo uglavnom sa jednostavnim senzorima: foto-otpor, FSR (force sensing resistor), bend senzor, potenciometri… Također ćemo demonstrirati korištenje senzora u pametnim telefonima”, stoji u najavi udruge Radiona.org.

Prototipovi će se izrađivati na tri softverske platforme: MaxMSP, pd i Arduino. Polaznici trebaju donijeti neki gotov uređaj/softver koji proizvodi sliku, zvuk, pokret, i može se kontrolirati izvana (putem OSC, MIDI, serial, CV, itd.). Ukoliko već rade s nekim sezorima ili hardverskim kontrolerima, mogu i njih ponijeti sa sobom. Organizator osigurava određenu količinu senzora u cijeni radionice.

Prijave za sudjelovanje primaju se do utorka, 14. listopada, u ponoć, na adresu elektroničke pošte. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici te da u prijavi navedu koje uređaje donose na radionicu.

Ivan Marušić Klif već više od dvadeset djeluje na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, kao jedan od istaknutijih autora eksperimentalnog smjera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu (School of Audio Engineering, Amsterdam). Bavi se izradom interaktivnih, kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi također s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je i nastupao u Europi i SAD (Mapping festival, Ženeva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana). Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2012, nagrade publike na T-HTnagrada@msu.hr 2012. i 2007. i nagrade 26. Salona mladih 2001. Od 1999. do 2001. predavao je kao vanjski suradnik na nastavničkom odsjeku, usmjerenje multimedije kod prof. Ivana Galete. Od 1997. kontinuirano održava radionice i prezentacije, te često surađuje sa OZAFIN ALU. U posljednjih nekoliko godina realizirao je seriju samostalnih izložbi sa video instalacijama velikog formata iz serije “Wobbulatori”. Serija je započela izložbom Između frekvencija u MKC Split 2012. Slijedile su izložbe Lambda u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu 2012. i Sveta srca u AMI, Pula u 2012. U lipnju 2014. otvorio je samostalnu izložbu Između frekvencija II u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Za izložbe Lambda i Sveta srca osvojio je prestižnu nagradu Vladimir Nazor 2013. Od 2012. intenzivno surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom na seriji AV performansa …day of the year. U 2013. i 2014. u suradnji sa japanskom plesačicom Mikiko Kawamura, realizirali su multimedijalni projekt Encounter.

Igor Brkić diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje trenutno radi kao stručni suradnik i na istraživanju za svoj doktorat (image processing). Specijalizirao se u području digitalne obrade audio signala. Bavi se embedded programiranjem, otvorenim kodom, linuxom, glazbom, konstruiranjem MIDI uređaja te rastavljanjem svega što mu dođe pod ruke. Voditelj uspješnih radionica Artduino vam predstavlja Arduino, Osnove elektronike, Arduino programiranje, Interaktivne instalacije uz korištenje Arduino platforme u sklopu programa Radione i ex-I’MM_ Media laba. Sudjelovao kao glavni tehnički savjetnik i programer na radu Baltazar Bicikloscilator na izložbi Device_art 4.012, te izlaže vlastite radove i robotičke instalacije na izložbama SoundART / BioART u Tehničkom muzeju, Make.me / Hack.me – nove diverzije strujom u Galeriji SC, Weird Sciences u galeriji Drugo more, Elektroničke konstelacije u Galeriji Sincich, Vrući lem u sklopu Hackathona Suptilne tehnologije, no. 3, Osijek.

Više potražite ovdje.


Povezano