Umjetnost zvuka

ponedjeljak, 18.04.2016. - ponedjeljak, 18.04.2016.
Roadsidepictures_630 FOTO: Roadsidepictures

Matti Ripatti, radijski dramaturg, kritičar i novinar iz Helsinkija drži predavanje Povratak umijeća slušanja u utorak, 19. travnja 2016. u 20 sati na Fakultetu političkih znanosti (Dvorana A). Predavanje nudi širu perspektivu kulturne i tehnološke evolucije čovječanstva i njegovog utjecaja na ljudske mogućnosti slušanja.

Izlaganje Mattija Ripattija predlaže obnovu osobne sposobnosti proizvodnje ideja i slika u umu pojedinca, a ne samo sustavno repliciranje mnoštva proizvedenog sadržaja koji preplavljuje medije. To se postiže učenjem kako slušati, i to ne samo glazbu.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, upotpunjeno slušanjem zvukova i radija.

Matti Ripatti je studirao komparativnu književnost, dramaturgiju, filozofiju, folklor, sociologiju i informacijske znanosti u Helsinkiju. Već se više od 30 godina bavi novinarskom radijskom kritikom, umjetnosti zvuka i radijskom dramom. U Zagrebu gostuje u sklopu velikog europskog projekta Zagrebački Gornji grad: Mijene srca Muzeja prekinutih veza na kojemu surađuje s umjetnicom i dramaturginjom Pavlicom Bajsić Brazzoduro te umjetnicom i novinarkom Ljubicom Letinić. Projekt kroz različite umjetničke intervencije (re)konstruira identitet Gornjeggrada na rubu fikcije i dokumentarizma.


Povezano