Svijest o posljedicama

četvrtak, 29.09.2016. - četvrtak, 29.09.2016.
o_nasilju_630

Javna diskusija o govoru mržnje održat će se u petak, 30. rujna, u 10.30 sati u Hrvatskom novinarkom društvu. U sklopu diskusije održat će se predstavljanje publikacije “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke” i internetske platforme DostajeMrznje.org.

Govor mržnje može imati velike i dalekosežne posljedice: društvo u kojem postaje uobičajeno izgovoriti riječi kojima se potiče, širi ili opravdava mržnja, osobito prema manjinskim skupinama i njihovim pripadnicama/ima, društvo je u kojemu i nasilje postaje normalno. U takvom društvu nisu ugrožena samo prava manjina, nego svih građana/ki. Suzbijanje govora mržnje nužno je kako bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja, jer upravo govor mržnje predstavlja njezinu zlouporabu i negira njezinu suštinu. Zato svatko ima obvezu boriti se protiv govora mržnje i mora biti svjestan/na njegovih posljedica.

Publikacija “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke” i online platforma DostajeMrznje.org doprinos su suzbijanju govora mržnje u javnom prostoru. Vodič je prvenstveno namijenjen političarima/kama, ali i svim drugim osobama koje djeluju u javnom prostoru kako bi se bolje upoznali s normama koje se odnose na govor mržnje, dok online platforma na jednom mjestu objedinjuje sve procedure za prijavljivanje neprihvatljivih oblika javnog govora i izražavanja u medijima nadležnim tijelima, te time olakšava prijavljivanje svim zainteresiranim građankama i građanima.

Na skupu će o gore navedenim temama govoriti Mitre Georgiev, Kuća ljudskih prava Zagreb te Sunčica Brnardić i Sara Lalić, Centar za mirovne studije.


Povezano