Strip kao sredstvo muzejske medijacije

petak, 01.12.2017. - petak, 01.12.2017.
dunja_jankovic_WEB

U subotu, 2. prosinca, u 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti održava se tribina Richterova igra koju zajednički organiziraju MSU i udruga Kulturtreger/klub Booksa, a na kojoj će biti predstavljen istoimeni strip umjetnice Dunje Janković.

Strip se objavljuje povodom retrospektive Vjenceslava Richtera u MSU-u i donosi vizualne i tekstualne interpretacije izdvojenih djela iz Richterova opusa, polemika vezanih uz grupu EXAT 51 i teorijskih promišljanja arhitekture i vizualnosti općenito. Stripovska se naracija u pojedinim fragmentima odvija kroz dijalog i igru dvoje avatara, a moguće ju je nastaviti i na mrežnom sučelju. Oblikovan u duhu kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Richterova igra u crtežu i tekstu polazi od Vjenceslava Richtera kao ključne osobe sistemskog i spontanog mišljenja i djelovanja.

O Richterovoj igri, ali i stripu kao mogućem mediju povijesti umjetnosti i muzejske medijacije govorit će autorica Dunja Janković, urednice Vesna Meštrić i Jasna Jakšić, a razgovor će moderirati voditelj strip tribine u klubu Booksa Matko Vladanović.

Dunja Janković je interdisciplinarna umjetnica koja u svojem radu koristi kolaž, instalacije, stripove, apstraktno pripovijedanje, glazbu i video. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na School of Visual Arts u New Yorku. Izlagala je u raznim državama i radovi su joj objavljeni u brojnim stranim časopisima. Osnovala je eksperimentalni umjetnički projekt Škver u Malom Lošinju i suorganizirala festival eksperimentalnog stripa i narativnih umjetnosti THE PROJECTS u Portlandu gdje je i poučavala eksperimentalni strip pri Independent Publishing Resource Centeru. Živi i radi u Barceloni i Lošinju.


Povezano