Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj

ponedjeljak, 28.11.2016. - ponedjeljak, 28.11.2016.
LGBT_630

U utorak, 29. studenog u 19 sati u novom prostoru antikavrijata Jesenski i Turk (polukat KIC-a), Preeraodvićeva 5 održava se SocioLogiranje. Tema je Roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj (Ja nisam gej mama, ja sam mama).

U hrvatskom društvu su u posljednjih nekoliko godina sve češće društvene rasprave vezane uz prava LGB osoba, osobito uz njihov obiteljski život. U tim raspravama sudionici često iznose neosnovane pretpostavke ili osobne vrijednosti i stavove, dok znanstveno utemeljene činjenice, osobito u hrvatskom javnom prostoru, uočljivo nedostaju.

Na tribini predstavljamo rezultate istraživanja roditeljstva LGB osoba u Hrvatskoj. Intervjuiranjem LGB osoba koje su roditelji, kao i njihove djece i partnera/partnerica, prvi put je ostvaren znanstveni uvid u karakteristike, iskustva, doživljaje i dobrobit istospolnih obiteljskih zajednica u suvremenom hrvatskom društvu. Dodatno, prikazani su podaci o potrebama i izazovima s kojima se suočavaju LGB osobe koje žele postati roditelji i/ili su u postupku planiranja roditeljstva.

Sudjeluju Jasenka Pregrad, psiholog, gestalt psihoterapeut, supervizor, prof. dr. sc. Željka Kamenov, recenzentica Daniel Martinović, Predstavnik udruge Dugine obitelji.


Povezano