Potrošena budućnost?

srijeda, 01.02.2012. - srijeda, 01.02.2012.
znanje_nije_roba_480
Na tribini koja će se održati u četvrtak, 2. veljače u 18 sati, govore Des Freedman, Merijn Oudenampsen, Stipe Ćurković i Vladimir Cvijanović.
Rasprsnućem nekretninskog balona prije četiri godine započela je globalna ekonomska kriza. Prinudno spašavanje bankarskog sektora i pad proračunskih prihoda uslijed tvrdokorne recesije u mnogim zemljama doveo je do naglog porasta javnog duga. Vlade tih zemalja – djelujući pod pritiskom međunarodnih financijskih tržišta, rejting agencija, sve skupljih kredita i međunarodnih ekonomskih institucija da rješavaju zaduženost u uvjetima krize – počele su pribjegavati mjerama štednje: rezovima u javnoj potrošnji, privatizaciji javnih dobara i redukciji javnih usluga.
Međutim, mjere štednje pokazale su se ekonomski, socijalno i politički štetnima. Smanjenje javne potrošnje dovelo je do daljnjeg smanjenja ukupne ekonomske aktivnosti, dodatno povećavajući omjer javnog duga naspram padajućeg društvenog proizvoda. A istodobno građani, čiji su životni uvjeti već narušeni, našli su se dodatno pogođeni redukcijom, komercijalizacijom i privatizacijom javnih usluga. U mnogim zemljama politika štednje prve obrise poprimila je kroz rezove u visokom javnom školstvu i kulturi, a u zemljama najviše pogođenim krizom kao što su Grčka i Mađarska eskalirala je u brutalno dokidanje socijalnih prava.
Ekonomska politika nove hrvatske vlade i ulazak u okvir mastriških kriterija javne potrošnje i javnog duga predstojećim pridruživanjem Europskoj uniji najavljuje ciklus politika štednje. Tribina polazi od iskustava rezova u javnom školstvu i kulturi u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Hrvatskoj ne bi li otvorila raspravu o korijenima i dugoročnim posljedicama politika štednje na javna dobra i prava građana.
Des Freedman predaje na odsjeku za Medije i komunikacije na Goldsmithsu. Priredio je (zajedno s Michaelom Baileyom) zbornik The Assault on Universities: A Manifesto for Resistence. Tajnik je sindikata nastavnika na Goldsmithsu i član je Nacionalnog vijeća Kampanje za slobodu tiskanih i elektroničkih medija. Merijn Oudenampsen je nizozemski sociolog i politolog. Od siječnja 2011. radi na doktoratu na temu populizma i kulturnih studija na Sveučilištu u Tilburgu. Uredio je u 2010. broj časopisa za umjetnost Open na temu populističke imaginacije. Redovito piše priloge za knjige i časopise o urbanom razvoju, umjetnosti, politici, filozofiji i drugim temama. Stipe Ćurković je aktivist u studentskom pokretu i član Centra za radničke studije u osnivanju. Vladimir Cvijanović predaje na katedri za ekonomsku teoriju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U njegove istraživačke interese ulaze povijest ekonomske misli, institucionalna ekonomija, ekonomija inovacija, poduzetništvo, financiranje inovacija, korporativno upravljanje, uz poseban naglasak na društvene aspekte ekonomskih procesa. Tribinu će moderirati Tomislav Medak

Manifestaciju uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Ministarstva kulture i  Grad Zagreb organizira Savez udruga Operacija grad.

 


Povezano