Marginalizacija i stigmatizacija u školama

utorak, 13.12.2016. - utorak, 13.12.2016.
Kurt_Lowenstein_Education_Center_630 FOTO: Kurt Lowenstein

Zagreb Pride u suradnji s Lezbijskom organizacijom Rijeka LORI organizira panel na temu homofobičnog i transfobičnog nasilja i zlostavljanja u sustavu obrazovanja, u srijedu, 14. prosinca u 19.30 sati na Fakultetu političkih znanosti (Lepušićeva 6, Zagreb).

Spolna orijentacija i/ili rodni identitet česta su osnova diskriminacije, društvene stigmatizacije i marginalizacije unutar obrazovnog sustava. Budući da postoje konkretni otpori uvođenju obrazovnih sadržaja i praksi koje bi školsko osoblje i učenike_ce upoznale s tematikom homofobičnog i transfobičnog nasilja te škole učinile sigurnijima, cilj tribine je upozoriti na psiho-socijalne posljedice koje takvo nasilje ima za LGBTIQ učenike_ice i mlade. 

Na panelu će kao govornice sudjelovati predstavnice organizacija civilnoga društva koje se bave temom obrazovanja te predstavnice obrazovnih ustanova s iskustvom u suzbijanju nasilja na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta. Pozvane su i predstavnice i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Govornice su Martina Horvat (GOOD inicijativa), Sunčica Remenar (profesorica, Obrtnička škola za osobne usluge), Iva Žegura (psihologinja, klinika za psihijatru Vrapče), Dino Markešić (učenik, Strojarska tehnička škola Faust Vrančić) i Mia Gonan (aktivistkinja, Zagreb Pride).


Povezano