Korak prema stvarnom činjenju zla

utorak, 05.04.2016. - utorak, 05.04.2016.
Kulturnjaci_2016_630

U Hrvatskom novinarskom domu, 6. travnja u 18 sati, u organizaciji Kulturnjaka 2016 održava se tribina Kontekstualizacija historijskog revizionizma.

“Predizbornu kampanju i prve mjesece ove Vlade obilježila je snažna retorika usmjerena prema tobožnjim neprijateljima Hrvatske, a to su svi čije se mišljenje razlikuje od onog uskogrudnog, nacionalističkog i retrogradnog. Ovaj pristup, između ostaloga, za cilj ima reinterpretciju zbivanja iz nedavne povijesti na ovim prostorima te njihovu reviziju s krajnjim ciljem izgradnje novog nacionalnog obrasca koji će poništiti sve realno postojeće ideološke podjele i odvesti hrvatsko društvo u ideološki monolit- nužno oruđe za takvo djelovanje je ograničavanje građanskih sloboda i gušenje pluralizma. 

Najisturenija figura ovakve nacionalne “kulturne revolucije” jest ministar kulture Zlatko Hasanbegović, čiji se znanstveni i politički profil pokazao osobito odgovarajućim za provedbu ovog projekta trenutne Vlasti. 

“Ja sam anti-fašist i anti-komunist”, izjava je koja se često čuje u proteklo vrijeme iz krugova vladajuće elite, no uporno inzistiranje na izjednačavanju i opravdavanju teze o dva totalitarizma u sebi nevješto krije afirmaciju i blagonaklonost prema ustaškom režimu.

Koje su implikacije revizije povijesti na društvenu klimu.

Koje su stvarne posljedice afirmacije najcrnjih figura iz hrvatske povijesti, a istovremene šutnje o istinskom karakteru NDH.

Prošle su godine Europa i svijet obilježili sedamdesetu godišnjicu pobjede nad fašizmom koja je možda i posljednja godina širokog konsenzusa o tome kako je retorika isključive, jedinstvene nacionalne misli, samo korak prema stvarnom činjenju zla”, stoji u najavi događaja.

Odgovore na ova pitanja te uvide u kontekstualizaciju historijskog revizionizma, nastojat će dati uvaženi znanstvenici, govornici na tribini dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Dragan Markovina te dr. sc. Sibila Petlevski, uz moderaciju spisateljice i povjesničarke Đurđe Knežević.

Više potražite ovdje.


Povezano