Svijet mekih elektronskih sklopova

petak, 19.05.2017. - subota, 20.05.2017.
costanza_pina_630

Radiona.org poziva sve zainteresirane na radionicu Noisy Jacket pod vodstvom čileanske intermedijalne umjetnice Constanze Piñe u subotu, 20. svibnja i nedjelju, 21. svibnja, u Radioninom Labu na adresi Kruge 46/2 u Zagrebu. Radni jezik je engleski, a radionice se odvijaja od 15 do 19 sati.

Na radionici Noisy Jacket upoznat ćete svijet mekih elektronskih sklopova uz korištenje programabilnih mikrokontrolera, digitalne elektronike i vodljivih materijala.

Istražit ćete proces primjene elektronike na tekstil oplemenjujući ga svjetlom i zvukom uvezujući vlastiti sintesajzer koji reagira na dodir koristeći DIY senzore te programabilni ATtiny čip. Pri tom ćete naučiti izrađivati strujni krug vodljivim koncem te se upoznati s osnovnim konceptima digitalne elektronike dizajnirajući mini sintisajzer koji ćete ušiti na svoju jaknu. Za sudjelovanje na radionice nije potrebno prethodno predznanje u elektronici, programiranju ili šivanju, ali svakako ponesite jaknu na kojoj ćete raditi!

Constanza Piña je čileanska intermedijalna umjetnica, plesačica i istraživačica koja prvenstveno bavi područjima novih medija, open-source tehnologijom te DIWO (uradi-s-drugima) praksi. Svoja umjetnička propitivanja iskazuje u formatima koji povezuju ples, audio performans i participativno stvaralaštvo, pri čemu reflektira ulogu strojeva u suvremenoj kulturi i spajanje čovjeka s visokotehnološkim elementima, kritički se osvrćući na pitanja edukacije, kapitalizma i patrijarhalno usmjerenog tehnocentrizma u korelaciji sa slobodnim pristupom znanju, autonomiji i tehnološkom osnaživanju.

Aktivan interes za problematiku recikliranja, hakiranja hardvera, mekih elektronskih sklopova, ručni radi i elektroniku iznjedrili su Constanzin projekt Corazón de robota (Robotsko srce) u kojem istražuje područje čujnih i nečujnih frekvencija kroz vizualizacije, vibracije, buku i aritmiju. Djelujući prema načelima slobodne kulture i elektroničke anarhije, istraživački rad o sintisajzerima i tekstilnoj elektronici Constanza dokumentira na web stranici Corazon de robota.

Prijaviti se možete na e-mail do 16. svibnja točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 10. Ciljana publika su zainteresirane osobe svih dobi i profesija. Kotizacija je za članove Radione i nezaposlene (na burzi nezaposlenih) besplatna, a za sve ostale je 100 kuna.


Povezano