Želimo da nas čuju

četvrtak, 14.03.2019. - četvrtak, 14.03.2019.
Strike_4_climate_630 FOTO: School Strike for Climate Action / Facebook

U petak, 15. ožujka u 12.30 sati učenici zagrebačkih škola okupljaju se i kreću u borbu za klimu s ostatkom svijeta. Okupljanje je na Europskom trgu, a učenici će hodati do Markovog trga. 

“Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 posto kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta” stoji u najavi prosvjeda.

Šesnaestogodišnja Šveđanka Greta Thunberg prošloga ljeta pokrenula je inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena. Nije niti slutila koliku će lavinu pokrenuti i da će njezin “štrajk za klimu” prekoračiti granice i stvoriti probleme u 75 drugih država zbog masovnih izlazaka učenika s nastave na prosvjede petkom. Dan 15. ožujak najavljen je kao Dan za klimu kada će se ujediniti sve inicijative mladih diljem svijeta i prosvjedima pružiti otpor ignoriranju velikoga problema koji se tiče svih nas. Među njima je i Hrvatska koja se pridružuje prosvjedom mladih u organizaciji maturantice Laure Skale i ostalih učenika iz inicijative School Strike 4 Climate Croatia.

Više o detaljima prosvjeda potražite na Facebooku i Instagramu.


Povezano