Noćni marš: Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Zagreb, Trg žrtava fašizma
srijeda, 08.03.2023.

“Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš”, poručuje feministički kolektiv Faktiv u najavi ovogodišnjeg zagrebačkog Noćnog marša.

“Osmi mart naš je dan, dan kada izlazimo na ulice, dan kada ne treba strepiti od štrajka. Znamo da najglasnije borbe koje vodimo mogu izvesti na ulice tisuće. Već godinama tisuće marširaju za besplatan pobačaj, za ukidanje priziva savjesti u javnim bolnicama, za vraćanje prava na pobačaj u Ustav. Nema feminističke borbe koja jače veže žene od borbe za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, a ne kolo sreće koje vrtimo od bolnice do bolnice, od liječnika do liječnice.

Marširajmo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima. Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni onlajn.”

Marš će se održati 8. marta s početkom u 18 sati, s polazištem na Trgu žrtava fašizma.

Više informacija dostupno je ovdje.


Povezano