Vizualna umjetnost u najraznolikijim formama

nedjelja, 17.03.2019. - subota, 06.04.2019.
Fragmenti1_Karla Juric_630

S ciljem poticanja mladih, neafirmiranh umjetnika i umjetnica na stvaranje, Erste banka i urbanokulturna platforma Urbanka raspisale su jubilarni, 15. natječaj za Erste fragmente

U okruženju u kojem se mladima teško istaknuti, osobito u područjima kulture i umjetnosti, riječ je o dobrodošlom vjetru u leđa za one koji tek počinju. Nastavljajući dugu tradiciju, ovogodišnji Erste fragmenti odabranim umjetnicima i umjetnicama osiguravaju promociju, ali i razne oblike financijske potpore.

Autori i autorice do 30 godina starosti koji se bave vizualnom umjetnošću u njenim najraznolikijim formama (skulptura, slika, grafika i instalacija, novomedijske i digitalne instalacije, hibridne forme i sl.) imaju priliku sudjelovati u otkupnom natječaju, a radovi koji se pokažu kao najbolji prema ocjenama stručnog žirija bit će izloženi na zajedničkoj izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. 

Erste fragmenti

Uz radove otkupljene za Erste kolekciju, ove će godine fragmentaši i fragmentašice na izložbi predstaviti i dodatni rad koji će biti ponuđen na prodaju svim posjetiteljima i posjetiteljicama.

Uz to će autor ili autorica najboljeg rada osvojiti dodatnu novčanu nagrada u iznosu od 10 000 kuna, kao i mogućnost za samostalno izlaganje tijekom 2020. godine u Galeriji Kranjčar. Osim odabira najboljeg rada po izboru stručnog žirija, dodjeljuje se i posebna nagrada publike u iznosu od 3 000 kuna. 

A neovisno o natječaju za otkup djela, raspisan je i natječaj za dodjelu jedne godišnje stipendije u iznosu od 1 000 kuna za studente i studentice viših godina likovnih akademija.

Natječaj Erste fragmenti raspisuje se od 2002. godine, a u dosadašnjim je izdanjima otkupljeno oko 180 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika i umjetnica. Prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade je Marija Matić koja se istaknula intrigantnim radom Dvije glave, a projekt je poslužio i kao odskočna daska brojnim afirmiranim i cijenjenim imenima hrvatske umjetničke scene.

Natječaji za otkup radova i za stipendiju otvoreni su do 7. travnja 2019., a svi zainteresirani mogu se prijaviti online


Povezano