Osvještavanje javnosti

nedjelja, 20.09.2015. - nedjelja, 20.09.2015.
sirija_freedomhouse_630 FOTO: Freedom House

Na tribini javnost će se moći informirati o temeljenim pojmovima i politikama azila i izbjegličke zaštite. Na tribini će govoriti dr. sc. Drago Župarić Iljić (Institut za migracije i narodnosti), koji će predstaviti i objasniti temeljne pojmove i pitanja izbjegličke zaštite. Dr. sc. Vedrana Baričević (CEDIM, FPZ) dat će pregled europske politike azila i zaštite izbjeglica, dok će mr. sc. Viktor Koska (CEDIM) govoriti o paralelama i različitostima između današnje i izbjegličke krize 1990-ih. Tribinu će moderirati  dr. sc. Senada Šelo Šabić (Institut za razvoj i međunarodne odnose).

Nakon tribine uslijedit će okrugli stol na kojemu će se otvoriti rasprava o aktualnom sustavu izbjegličke zaštite u Hrvatskoj. Okrugli stol vodit će novinarka Ivana Dragičević (N1), a sudjelovat će akteri uključeni u pitanja izbjegličke zaštite u Hrvatskoj (MVEP, Hrvatski Crveni križ, Centar za mirovne studije i Hrvatski pravni centar), glavni tajnik nekadašnjeg Ureda za izbjeglice i prognanike RH te suradnica Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Srbije. Navedeni gosti govorit će o svojem viđenju aktualne izbjegličke krize i o potrebama, mogućnostima i problemima izbjegličke zaštite u Hrvatskoj i susjedstvu, a poseban gost bit će Nader Wacech iz Sirije koji će govoriti o krizi u Siriji i svom iskustvu života u Hrvatskoj.

Tribina i okrugli stol bit će održani u ponedjeljak, 21. rujna, u dvorani C Fakulteta političkih znanosti, s početkom u 9 sati.


Povezano